Дві вимоги США щодо Донбассу: у Байдена поставлять умову Росії щодо "угоди" – Bloomberg

17 грудня 2021, 21:39
Частину пропозицій Москви у США вважають неприйнятними, проте інші ініціативи називають корисними, стверджують журналісти.
Україна США
США вимагатимуть від Росії різдвяного перемир'я на Донбасі та обміну полоненими з Україною - ЗМІ / УНІАН

У Білому домі вивчили ініціативи Росії щодо "гарантій безпеки". Американська адміністрація вважає одні пропозиції неприйнятними, а інші - корисними. Вже наступного тижня Вашингтон надасть свій варіант пропозицій. США можуть вимагати встановлення різдвяного перемир'я на Донбасі і обмін полоненими між Москвою та Києвом.

Як повідомляє Bloomberg, один з високопосадовців адміністрації Байдена розповів про те, що ініціативи Москви вже вивчені. У частині з них американці бачать певний конструктив, проте інші пропозиції вважають неприйнятними.читайте такожПотужний сигнал Україні та нарада з Москвою: в НАТО оголосили про новий план безпеки Заходу

Журналісти вказують, що США нададуть свої варіанти щодо гарантій безпеки вже наступного тижня. Вони в першу чергу вимагатимуть встановлення різдвяного перемир'я на Донбасі та обміну полоненими між Росією і Україною.

Проект договорів США і РФ з безпеки

Російське Міністерство закордонних справ у п'ятницю, 17 грудня, оприлюднило два ініційованих Москвою і переданих на розгляд Вашингтона документа. Йдеться про російсько-американський договір про гарантії безпеки і угоду щодо заходів забезпечення безпеки США, Росії і НАТО. Російська сторона очікує на початок перемовин зі Штатами щодо цих ініціатив.

У проектах договорів Москви та Вашингтона йдеться про те, що Росія наполягає на гарантіях щодо невключення України до НАТО і нерозширення Північноатлантичного альянсу на схід. Крім того, за пропозицією росіян, США та РФ не повинні використовувати території інших держав для нападу один на одного.

Спікерка Білого дому Джен Псакі заявила, що США не вестимуть перемовини з Росією щодо європейської безпеки без участі Євросоюзу та країн-партнерів. Вашингтон не готовий йти на поступки в питанні суверенного права держав проводити власну незалежну політику.

У НАТО заявили, що ініціативи Росії надійшли до Альянсу. Згідно з позицією організації, при обговоренні повинні враховуватися і побоювання блоку у зв'язку з діями Москви. Дискусію слід проводити на базі принципів європейської безпеки і в рамках консультацій з країнами-партнерами у Європі – наприклад, з Україною. При цьому в Північноатлантичному альянсі вважають, що Москва до перемовин з питань безпеки повинна досягти прогресу у відносинах з Києвом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти