Заморожування війни обернеться проти України: Розумний описав невтішний сценарій

21 травня 2024, 14:20
622
Якщо війна в Україні перейде у стан замороженої, то країна-агресорка РФ скористається цим і намагатиметься відновити свій військовий потенціал.
Максим Розумный, украинские военные
РФ може використати заморожування війни для зміцнення свого військового потенціалу/ колаж: Главред, фото: Главред, 38 окрема бригада морської піхоти

Якщо війна в Україні перейде у стан замороженої, то це не означає, що бойові дії зупиняться повністю – певні локальні конфлікти можуть зберігатися.

Проте у разі заморожування війни, по-перше буде зберігатися вищий міжнародний контроль, по-друге, будуть усвідомлюватися ризики ескалації. Таку думку висловив доктор політичних наук Максим Розумний в інтерв’ю Главреду.

"Аналогія з Нормандським форматом та Мінськими домовленостями тут є доволі коректною. Саме такий варіант є найбільш очікуваним. Зрештою, навіть на Корейському півострові, навколо Сектора Ґаза, як ми всі добре бачимо, тобто скрізь, де відбулися подібні розмежування, вони ніколи не були повною заморозкою. Певні локальні конфлікти зберігатимуться, але, можливо, у нашому випадку буде, по-перше, значно вищий міжнародний контроль, а по-друге, будуть усвідомлюватися ризики ескалації", – зазначив Розумний.

відео дня

За його словами, згадані вище два фактори, можливо, також дещо стримували б можливість великої війни, від якої всі втомилися і якої б намагалися уникнути на майбутнє.

"На прикладі Грузії ми бачимо, як вони бояться війни після 2008 року, і, можливо, у тому ж стані будуть і українці", – сказав він.

За словами Розумного, якщо війна в Україні перейде у стан замороженої, то країна-агресорка Росія скористається цим і в цей період часу намагатиметься відновити свій військовий потенціал. Про це вже прямо свідчать цифри запланованого військового бюджету РФ, звернув увагу доктор політичних наук. Також він додав, що Китай так само буде розвивати свої ВПК та збройні сили – це теж чітко артикульовано серед його пріоритетів.

"І це відбуватиметься з кількох причин. По-перше, через поглиблення протистояння між блоками, бо деескалації між Заходом і Сходом, очевидно, не буде. По-друге, і Росія, і Китай вступають у період певного занепаду, економічного спаду і демографічних проблем. І за цих умов обидва режими будуть підтримувати стан мобілізованості населення та образ ворога, що супроводжуватиметься мілітаризацією", – зазначив Розумний.

Хто такий Максим Розумний

Максим Розумний – український політолог, філософ, журналіст, поет. Доктор політичних наук. Народився 27 червня 1969 року в місті Київ. Закінчив Київський державний університет імені Тараса Шевченка, факультет журналістики (1992). Завідувач відділу стратегічних комунікацій Національного інституту стратегічних досліджень (2005-2008); радник віце-прем'єр-міністра України (2008); завідувач відділу гуманітарної політики та безпеки Національного інституту проблем міжнародної безпеки (з 2009), пише Вікіпедія.

Війна в Україні – останні новини

Раніше президент України Володимир Зеленський зазначав, що у Сумах та Харкові можуть з'явитись Patriot. Президент розкритикував Захід за відсутність оперативності у допомозі Україні.

Також раніше в ISW розкрили плани окупантів і зазначили, що РФ накопичує війська біля Сумщини. Угруповання ЗС РФ у Курській області налічує від 9 до 10 тисяч осіб.

Нагадаємо, у Держдепі США сказали, якого закінчення війни в Україні вони очікують. Речник Держдепу наголосив, що позиція США щодо того, кого вони хочуть бачити переможцем у цій війні, є чіткою.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти