В Україні хочуть уповноважити Нацраду забороняти відео в YouTube і блокувати сайти

29 червня 2020, 15:10
Нацрада отримає право звертатися до власників пошукових систем і соцмереж з вимогою закрити сторінки.
Офіційний логотив YouTube
В Україні хочуть забороняти відео в YouTube / Google

У доопрацьованому проєкті закону "Про медіа", який повинні внести до Ради після 1 липня, значно розширили можливості блокування ЗМІ у порівнянні з початковим варіантом.

Про це повідомляє "Страна", у розпорядженні якої з'явився текст законопроєкту.

За інформацією, в Україні хочуть запровадити 5 видів санкцій: штраф, анулювання реєстрації медіа, анулювання ліцензії, заборона онлайн-медіа на території України, заборона іноземного аудіовізуального медіа-сервісу на території України.

відео дня

Нацрада зможе встановлювати штраф самостійно. Інші санкції запроваджуватимуть за рішенням суду.

Крім того, в законопроекті з'явився окремий блок щодо реалізації блокування онлайн-медіа.

Для медіа, доменне ім'я яких UA або УКР, вимагатимуть від реєстратора доменних імен припинити реєстрацію або супровід доменного імені. Також зобов'яжуть постачальника послуг хостингу (якщо він є резидентом України), припинити надання цих послуг.

У разі, якщо медіа зареєстровані в інших доменних зонах, тоді зобов'язувати провайдерів блокувати ресурс.

Для онлайн-медіа, які подають інформацію через платформи загального доступу до інформації (наприклад, Youtube) - вимагатимуть обмежити доступ до сторінок цього ресурсу від власника платформи.

Також Нацрада отримає право звертатися до власників пошукових систем і соцмереж, в тому числі іноземних, з вимогою виключення або блокування в результатах пошуку або каталогах інформації, яка потрапила під санкції в Україні.

Інакше кажучи, Нацрада вимагатиме не просто заблокувати сайт в Україні, але й закрити сторінки цього медіа в соцмережах, наприклад у Facebook, і не видавати його статті або інші інформаційні матеріали в пошукових системах Google, Yahoo, Bing та інших систем.

Відзначимо, що зараз заблокувати сайт можна лише після того, як будуть доведені в юридичному порядку випадки порушення закону - наприклад, розслідувані кримінальні справи через контент сайту.

Санкційні обмеження для ЗМІ, як і в попередній версії проєкту, залежатимуть від трьох груп порушень: незначні, значні та грубі.

читайте такожПрощавайте, ВК і Однокласники: в Україні продовжили заборону на російські соцмережіНагадаємо, раніше очільник комітету з питань інформаційної політики Микита Потураєв закликав посилити контроль над онлайн-медіа. Про це він заявив 15 червня під час обговорення скандального законопроєкту "Про медіа" у межах засідання підкомітету з питань інформаційної та гуманітарної політики, яке він проводив. За його словами, інтернет-ЗМІ мають "несправедливі преференції" у порівнянні з традиційними.

"Позиція комітету: медіа повинні мати регулятори роботи. Всі медіа. Винятків бути не може", - заявив Микита Потураєв.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти