Зʼявилась відповідь ще одного члена НАТО щодо відправки в Україну військ

10 березня 2024, 17:21
В Альянсі намагаються дистанціюватися від Франції і Польщі, які вже висловили рішучість щодо відправки в Україну власних військ.
Зʼявилась відповідь ще одного члена НАТО щодо відправки в Україну військ
Чи будуть війська НАТО брати участь у війні з Росією? Відповідь Італії / Колаж Главреда. Фото: пресслужба НАТО

Міністр оборони Італії Гвідо Крозетто виступив проти відправки в Україну військ Збройних сил й дорікнув союзникам по НАТО через нібито необачні заяви.

В інтервʼю La Stampa італійський міністр поскаржився, що подібні ініціативи, які лунають зсередини вже самого Альянсу, можуть призвести до "небезпечної ескалації".

Ба більше, Крозетто вважає, що це перекреслить імовірність дипломатичного врегулювання.

відео дня

Він додав, що Франція і Польща, які виступали за пропозицію відправити в Україну війська, "не можуть говорити від імені НАТО".

Риторика Макрона щодо війни в Україні різко змінилася

Французький лідер Еммануель Макрон ще до початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну займав дуже "миролюбну" позицію щодо Москви, постійно закликаючи сторони до "діалогу".

Ба більше, Макрон наполягав, що Путіну в цій війні слід "зберегти обличчя", натякаючи на територіальні поступки країні-агресорці, що відверто не подобалося ні Києву, ні західним союзникам.

Але після виснаження у ЗСУ ресурсів (техніки та боєприпасів) через допомогу США, що скоротилася, Макрон перемкнувся на "войовничу позицію" - першим у НАТО заговорив про введення в Україну військ Альянсу.

Серед причин, які спонукали Макрона піти на такий крок, експерти називають зростання тиску на Францію з приводу недостатньої допомоги Україні з боку США та Німеччини.

Введення військ НАТО в Україну

Під час українського саміту в Парижі французький президент Еммануель Макрон не виключив відправку військових країн Заходу в Україну.

"Ми зробимо все необхідне, щоб Росія не виграла цю війну. Для досягнення цієї мети можливо все", - заявив Макрон.

Однак, як зазначив глава МЗС Франції Стефан Сежурне, війська західних країн, які теоретично можуть бути відправлені в Україну за пропозицією президента Макрона, не будуть залучені до бойових дій.

Тоді як пізніше Макрон уточнив, що Франція готова ввести в Україну війська, якщо Росія іще раз піде на Київ чи Одесу. Французьких парламентарів також стурбували слова президента про те, що у допомозі Україні "більше не існує жодних червоних ліній".

Ідею Макрона вже підтримала Польща. Зокрема, глава МЗС країни Радослав Сікорський зауважив, що подібний випадок в історії вже мав місце під час Корейської війни в 1950-1953 роках. Тоді коаліція держав відправилася на допомогу країні за рішенням Ради безпеки ООН.

Вас також можуть зацікавити новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти