Як знайти інформацію про людину за допомогою державних реєстрів

29 листопада 2022, 11:00
Як знайти інформацію про людину за допомогою державних реєстрів

До запровадження в Україні воєнного стану в загальному доступі існувало багато баз даних: реєстр підприємств, реєстр нерухомості, податкові реєстри, реєстр боржників, реєстр судових справ, реєстр судових рішень.

Завдяки цим даним було легко перевірити себе чи іншу особу на наявність чи відсутність штрафів, судових спорів та інше.

На початку війни всі державні реєстри вимкнули. Це було зроблено для того, щоб уберегти цілісність даних. Через деякий час держава почала "вмикати" реєстри, але не всі і не в повному обсязі.

відео дня

Одними з перших ввімкнули реєстр боржників та реєстр нерухомості. Нотаріусам дали доступи до необхідних реєстрів, щоб вони могли працювати та надавати послуги населенню. Згодом запрацювали і судові реєстри: справи призначені до розгляду, стан розгляду справ та реєстр судових рішень.

Де в воєнний час можна знайти інформацію про людину

Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (далі - ЄДР)

Тут можна знайтителефон, адресу, інформацію про підприємницьку діяльність.

ЄДР – це реєстр, який містить в собі інформацію про всі юридичні особи в Україні: фірми, громадські організації, політичні партії та інше. За даними Укрстату на 1 січня 2020 року в Україні було зареєстровано 1 350 627 юридичних осіб. По закону всі юридичні особи повинні зареєструватися в даному реєстрі та внести свої адреси та контактні телефони.

Отже, якщо необхідна вам людина є учасником чи керівником підприємства, то за допомогою цих контактних даних можливо зв’язатися з нею. А ще в ЄДР є адреси засновників підприємств.

В ЄДР міститься інформація про всіх приватних підприємців. На кінець 2021 року в Україні було зареєстровано майже два мільйони фізичних осіб-підприємців. При реєстрації приватний підприємець вказує свою адресу проживання, номер телефону та електронну адресу. Дана інформація є публічною.

Де шукати

Веб-сайт ЄДР на період воєнного стану не працює, проте є інтернет сервіси, які зберігають інформацію з ЄДР станом до початку війни в режимі архіву. Наприклад, сервіс Scanbe. Також, інформація з ЄДР надається через API нотаріусам та деяким інтернет-сервісам.

Судові справи

Як знайти інформацію про людину за допомогою державних реєстрів

Тут можна знайти інформацію процивільні спори: розлучення, спадкоємство, кредити; штрафи за порушення ПДР; кримінальні справи.

Одним із принципів судочинства є гласність. Тобто інформація про судові спори не є конфіденційною і публікується для широкого загалу. Судова влада на виконання вимог нормативних актів створила на своєму сайті базу даних про всі судові спори, які розглядались українськими судами з 2015 року. Подекуди на сайті відображаються судові спори навіть з 2009 року.

Оскільки суди розглядають досить важливі в житті людини справи, то з судового реєстру можливо багато чого дізнатися про людину: чи є в неї борги, чи притягувалась вона за порушення правил дорожнього руху, чи не була засуджена по кримінальній справі і т. д.

Де шукати

  • Веб-сайт Судової влади (https://court.gov.ua/fair/)
  • Інтернет-сервіс Scanbe.

Реєстр боржників та виконавчих проваджень

Тут можна знайти інформацію про штрафи, аліменти, невиконані судові рішення.

Як знайти інформацію про людину за допомогою державних реєстрів

Виконавче провадження – це примусове виконання судових рішень чи рішень інших державних органів, наприклад, штрафи за порушення ПДР. Тобто, якщо людина добровільно не виконала рішення державного органу та має заборгованість, то стосовно неї державний чи приватний виконавець відкриває виконавче провадження. Дані про всі виконавчі провадження вносяться в автоматизовану систему виконавчих проваджень (АСВП).

Частиною АСВП є Реєстр боржників. Якщо людина міститься в даному реєстрі – це серйозно, бо її рахунки, можливо, арештовані, а рухоме та нерухоме майно перебуває під забороною на відчуження.

Де шукати

  • Веб-сайт АСВП (https://asvpweb.minjust.gov.ua/#/search-debtors)
  • Реєстр боржників (https://erb.minjust.gov.ua/#/search-debtors)
  • Інтернет-сервіс Scanbe

Реєстр нерухомого майна

Тут можна знайтиадресу людини та інформацію про майновий стан.

Як знайти інформацію про людину за допомогою державних реєстрів

В Україні право власності на нерухоме майно вважається зареєстрованим після його державної реєстрації в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно (Реєстр нерухомого майна). Даний реєстр працює з 2004 року та діє по сьогоднішній день. В реєстрі зберігається інформація про земельні ділянки, квартири, будинки, нежитлову нерухомість, а також інформація про арешти, обтяження, реєстрацію договорів оренди, тощо.

Якщо потрібно знайти адресу людини – перевірте реєстр нерухомості. З високою ймовірністю адреса, за якою проживає людина, зареєстрована в реєстрі права власності.

Якщо потрібно дізнатись про фінансове становище людини – перевірте реєстр нерухомості. Саме з реєстру нерухомого майна можливо дізнатися про статки людини: квартири, будинки та інше. В разі поганого фінансового становища людини в реєстрі будуть наявні арешти.

Де шукати

На час воєнного стану державний портал "Онлайн будинок юстиції" тимчасово не працює. Але є ще кілька варіантів перевірити нерухомість:

  • Онлайн: інтернет-сервіс Scanbe.io. Переваги: доступ до реєстру нерухомості через інтернет, пошук за ПІБ людини. Мінуси: на час воєнного стану адреси людей відсутні, тобто можливо перевірити наявність/відсутність нерухомого майна, наявність/відсутність арештів але дізнатися точну адресу майна неможливо – це вимоги держави на час воєнного стану.
  • Офлайн: приватні нотаріуси. Переваги: приватні нотаріусу мають повний доступ до реєстру нерухомості. Мінуси: висока вартість інформаційної довідки з реєстру нерухомості.

Резюмуємо

Навіть під час воєнного стану державні реєстри працюють і дають змогу отримати інформацію про людину. Деякі реєстри працюють в обмеженому режимі – це реєстр юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, реєстр нерухомості.

Якщо виокремити певний час, то безкоштовно можливо знайти інформацію про суди та борги людини. Потрібно лише здійснити пошук в реєстрах виконавчих проваджень, реєстрі боржників, судових справах і судових рішеннях.

Для економії часу та зусиль інформацію про людину за її ПІБ можливо знайти в інтернет-сервісі Scanbe.io.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти