"Війна закінчується": Україна скорочує видатки на військові потреби

2 липня 2024, 20:52
2795
Україна зменшує видатки на оборону через перехід на базовий сценарій війни. Радник президента відповів, чи вказує це на те, що війна закінчиться скоро.
ВСУ, монеты
Україна за наступні три роки зменшить видатки на війну / Колаж: Главред, фото: flickr, Генштаб ЗСУ

Видатки на безпеку та оборону в 2025 року становитимуть 2,2 трлн грн, у 2026 – 1,6 трлн грн, а в 2027 – 1,5 трлн грн. Член Національної інвестиційної ради та радник президента України з економічних питань до березня 2024 року Олег Устенко розповів в етері КИЇВ24, що держава зараз зменшує видатки на війну.

"Це базується на тому, що війна закінчується, а коли війна закінчується, точніше сказати, коли гаряча фаза війни закінчується, коли гарячої фази війни немає, то, вже і зрозуміло, що всі витрати на армію, на безпеку і оборону можуть бути зменшені. Якщо це не закінчується, то, відповідно, витрати залишатимуться на високому рівні. Але зараз – це те, що називається "базовий сценарій". От в базовому сценарії передбачається, що витрати будуть зменшені", – зазначив Устенко.

Крім цього ексрадник президента прокоментував бюджетну декларацію, що закладається. Там вже прослідковується економічне зростання, яке рухається більш високими темпами.

відео дня

"Знову ж таки, чому йде більш високими темпами економічне зростання, порівняно з теперішніми роками, тому що у поствоєнний період часу можна очікувати більше зростання, іде зменшення дефіциту державного бюджету. Тобто там змінюються взагалі всі параметри", – додав він.

Хто такий Олег Устенко?

Олег Устенко — український економіст. Радник Президента України з 28 травня 2019 по 30 березня 2024 року. Член наглядової ради Міжнародного Фонду Блейзера. Здійснені ним фінансово-економічні дослідження та розробки сфокусовані на країнах з ринками, що розвиваються. Країни СНД та Україна представляють його основний інтерес, пише Вікіпедія.

Економічна ситуація в Україні - що відомо

Нагадаємо, в українському бюджеті на 2024 рік є величезна "діра" і її розмір становить 37 мільярдів доларів. Україна шукає кошти і можливості, які допоможуть перекрити цю "дірку". Одним з варіантів є конфіскація російських активів на Заході.

Раніше стало відомо, що в України є місяць, щоб уникнути дефолту. Міжнародний валютний фонд прагне до того, щоб Україна домовилася про списання боргу, але за час, що залишився, угода малоймовірна.

Напередодні ЗМІ заявляли, що в Україні чиновники готують підвищення основних податкових ставок - ПДВ і ПДФО. Причому таке підвищення нібито може відбутися вже в липні нинішнього року.

Інші новини про підтримку економіки країни:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти