"Вірус-вимагач" : у Microsoft розкрили деталі розслідування хакерських атак на держсайти України

16 січня 2022, 13:12
Фахівці Microsoft зафіксували ознаки кібератак в десятках систем.
кібератаки, хакери, хакерські атаки
У Microsoft розкрили деталі розслідування хакерських атак на держсайти України / ua.depositphotos.com

Корпорація Microsoft виявила шкідливе програмне забезпечення на декількох українських сайтах, що належать державним установам та організаціям.

У повідомленні Центру аналізу загроз Microsoft Threat Intelligence Center (MSTIC) повідомили, що ПЗ "виглядає як вірус-вимагач, але без механізму стягнення викупу", і використовується, щоб порушити роботу атакованих систем, а не для вимоги виплат.

Такі віруси можуть активуватися надалі, коли їх приведуть в дію хакери.

Фахівці Microsoft зафіксували ознаки кібератак в десятках систем, які охоплюють кілька державних, некомерційних та інформаційно-технологічних організацій, що базуються в Україні. Жертвами шкідливих програм стали також сайти, пов'язані з критичними відгалуженнями влади, в тому числі з медичною службою.

Кількість атакованих сайтів може зрости, оскільки розслідування триває.

За даними Microsoft, вперше ознаки кібератак з'явилися 13 січня.

Нагадаємо, в Україні в ніч з 13 на 14 січня низка сайтів держструктур України постраждала від атаки хакерів. Не працювали сайти: МЗС, ДержНС, Міносвіти, Мінспорту, Міненерго, Мінагрополітики, Мінветеранів, Кабміну, Мінохорони навколишнього середовища, Державна казначейська служба та портал Дія. На сайтах держструктур спливали повідомлення з провокаційним змістом і погрозами.

За масштабною кібератакою на Україну стоїть хакерська група, пов'язана з білоруською розвідкою, заявив заступник секретаря Ради національної безпеки та оборони України Сергій Демедюк.

Вам може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти