У ФРН поставили умову щодо транзиту російського газу через Україну

3 червня 2021, 09:03
Україна повинна залишалася країною-транзитером, вважають у Берліні.
Берлін поставив умову щодо транзиту газу РФ
У ФРН зробили заяву щодо транзиту газу через Україну / Reuters

У МЗС Німеччини відреагували на заяву Росії про збереження транзиту газу через Україну.

Співрозмовник РІА Новості у німецькому зовнішньополітичному відомстві нагадав слова офіційного представника уряду ФРН Штеффена Зайберта: "Для федерального уряду було і залишається завжди важливим, щоб Україна, також з Північним потоком-2, залишалася країною-транзитером".

Крім того, в МЗС ФРН додали, що новий договір Росії і України про транзит "став важливим сигналом для забезпечення європейської безпеки в газозабезпеченні".

читайте також"Флеш-рояль" для РФ: запуск ПП-2 вб'є транзит газу через Україну

Транзит газу через Україну:

  • Спорудження газопроводу ПП-2 йде в обхід України з 2018 року. Трубопровід прокладається по дну Балтійського моря з Росії до Німеччини. Вартість проекту оцінюється в 9,5 мільярдів євро.
  • Радник глави Нафтогазу Лана Зеркаль говорила, що якщо Північний потік-2 все-таки запрацює, по транзиту газу через Україну буде завдано серйозного удару.
  • Німецький журналіст Райнхард Фезер стверджував, що Росія після запуску ПП-2 більше не залежатиме від транзиту газу через Україну. З цієї причини Москва може піти на нову дестабілізацію ситуації в українській державі.
  • 20 травня США відмовилися від санкцій проти Nord Stream 2 AG і гендиректора компанії Матіаса Варніга. Відмову від обмежень проти оператора Північного потоку - 2 у Вашингтоні пояснили національними інтересами Штатів.
  • Верховна Рада у зв'язку з даним інцидентом звернулася до Конгресу США з проханням зупинити проект СП-2 і вдарити санкціями по всіх компаніях, які пов'язані з будівництвом газопроводу.
  • 2 червня в компанії Nord Stream 2 AG заявили про те, що газопровід Північний потік-2 буде добудований. Однак оператор трубопроводу очікує певних поступок з боку Німеччини.

Контракт на транзит газу між Росією та Україною

30 грудня 2019 року в результаті тристоронніх переговорів Україна – Росія – Європейський Союз був підписаний новий контракт на транзит газу з 1 січня 2020 року на 5 років з можливістю його пролонгації на 10 років на аналогічних умовах.

Домовленість була досягнута ще 20 грудня, проте підписи сторони поставили за добу до припинення колишнього контракту.

Мінімальні гарантовані обсяги прокачування - 65 млрд м куб. газу в перший рік і по 40 млрд м куб. на наступні 4 роки. При цьому фактичні обсяги можуть бути вищими.

За словами виконавчого директора Нафтогазу Юрія Вітренка, це перший випадок в історії України, коли Газпром уклав контракт на транзит за європейським принципом "качай або плати". Раніше закупівлі газу у Газпрому покривалися схожим, але невигідним для України і вигідним для Росії, принципом "бери або плати"."

Газпром і Нафтогаз України також уклали безвідкличну угоду про врегулювання спорів.

Мін'юст України і Газпром уклали безвідкличну мирову угоду, що передбачає припинення Україною всіх поточних і можливих майбутніх вимог до Газпрому, заснованих на рішенні Антимонопольного комітету України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти