Україна не може отримати F-16: Снєгирьов назвав проблему передачі винищувачів

19 червня 2024, 15:22
3436
Зараз виникають претензії до країн Заходу через затримку передачі F-16, однак причина в іншому.
Україна не може отримати F-16: Снєгирьов назвав проблему передачі винищувачів
Чому Україна не може отримати F-16 / колаж: Главред, фото: United States Air Force

Військовий експерт, співголова ГІ "Права Справа" Дмитро Снєгирьов заявив, що Україна не має інфраструктурних об'єктів, які б могли прийняти F-16.

"Стосовно затримки передачі F-16, тут питання не лише до Заходу. Питання в готовності інфраструктури, яка би приймала літаки. Йдеться про українські летовища, які, на жаль, на третьому році повномасштабної війни, не всі обладнані укриттями, що унеможливили б ураження F-16 навіть дронами БПЛА. Чомусь мільйони грошей виділяються на будівництво доріг навіть прифронтових районах, де відстань до лінії бойового зіткнення 7 км. Натомість українські летовища досі не оснащені системами. Тому у Заходу постало питання: "А куди ж вам передавати F-16, якщо вони на наступний день можуть бути уражені крилатими, балістичними ракетами або безпілотниками?", - зазначив Снєгирьов в ефірі телеканалу "Еспресо".

Друге питання в тому, чи готові українські летовища, а саме злітно-посадкові смуги, прийняти F-16, каже він: "Українські злітно-посадкові смуги - це бетонні плити, а F-16 - чутливі. Відповідно, і тут виникають проблеми. Знову ж таки, на будівництво доріг є гроші, а вирішити питання наявності інфраструктури, яка б могла задовольнити тактико-технічні характеристики F16, ми не можемо".

відео дня

Зараз є претензії до країн Заходу через затримку передачі F-16. Однак, не випадково постало питання, що частина F-16 буде базуватися в країнах НАТО.

"Країни Заходу готові передати нам достатню кількість літаків. Але у нас немає пілотів та інфраструктурних об'єктів, які би могли прийняти ці F-16. Це не проблема Заходу. Захід чергового протягнув руку допомоги, сказав: "Ми готові вже й на те, що частина літаків буде базуватися на території країн НАТО". Хоча до цього вони були категорично проти. На їх думку це означало би, що ці країни є стороною і учасниками війни в Україні. Відповідно, місця базування F-16 є законними цілями для російських засобів ураження вже на території країни НАТО. Про це треба говорити. На жаль, нам подають лише викривлену інформацію щодо затримки передачі F-16", - резюмував він.

Україна не може отримати F-16: Снєгирьов назвав проблему передачі винищувачів
Українські летовища досі не оснащені / Инфографика: Главред

Що таке F-16

General Dynamics F-16 Fighting Falcon (в перекладі "бойовий сокіл", названий так на честь талісмана Військово-повітряної академії США в Колорадо Спрінгс) — американський багатофункціональний легкий винищувач четвертого покоління, пише Вікіпедія.

Розроблений в 1974 році компанією General Dynamics. Переданий в експлуатацію в 1978 році.

F-16, завдяки своїй універсальності й відносно невисокій вартості, є наймасовішим винищувачем четвертого покоління та користується успіхом на міжнародному ринку озброєнь.

Винищувач перебуває на озброєнні 25 країн, станом на 2019 рік був найпоширенішим бойовим літаком у світі.

Модернізований F-16 продовжує вироблятися на експорт.

Нагадаємо, що президент України Володимир Зеленський оголосив про терміни отримання винищувачів F-16. Україна і Данія обговорили низку питань щодо перемовин стосовно вступу держави до Європейського Союзу, сказав президент.

Констянтин Криволап розкрив оптимістичні терміни, коли ЗСУ зможуть атакувати РФ із F-16. Українські пілоти можуть підтягнути англійську, пілотування і перехід з миль на кілометри можна потренувати на симуляторі. Однак потрібне вироблення конкретних навичок і відчуттів.

Більше цікавих новин:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти