В Україні заговорили про віялові відключення електроенергії: влада зробила заяву

9 лютого 2021, 23:50оновлено 10 лютого 2021, 00:55
За словами прем'єрміністр, необхідність віялових відключень електроенергії в Україні відсутня.
Електроенергія
В Україні можуть початися віялові відключення світла / pixabay

Ситуація з вугіллям на теплоелектростанціях в Україні продовжує залишатися критичною, водночас планових відключень світла або обмеження потужності не планується.

"Ситуація із запасами вугілля на складах ТЕС залишається критичною. Зокрема, станом на 8 лютого, запаси вугілля на ТЕС (всіх марок) з початку листопада 2020 року зменшилися в 6,5 разів", - сказано в повідомленні Укренерго.

Відзначається, що вугілля на складах ТЕС на 43% менше мінімально необхідних запасів. При цьому, близько 49% всіх запасів вугілля (188 тис.тонн) зосереджено тільки на двох ТЕС — Луганській і Слов'янській.

"Зараз Укренерго не прогнозує ніяких обмежень енергоживлення будь-яких категорій споживачів, тобто оператор системи передачі не планує введення графіків аварійного відключення (дат) і обмеження потужності (ГОМ)", - запевнили в компанії.

читайте такожЕксперт розповів, чи залишаться українці без світла і тепла на піку похолодання

Прем'єрміністр Денис Шмигаль заспокоїв українців і заявив, що необхідність віялових відключень електроенергії в Україні відсутня.

"Ми до віялових відключень, як до механізму збалансування енергосистеми, вдаватися не повинні і не будемо... єдина складність, яку сьогодні відчуває енергосистема – низькі залишки вугілля на складах ТЕС", – сказав прем'єрміністр.

Зазначимо, напередодні з'явилася інформація, що через виникнення дефіциту вугілля на українських теплоелектростанціях в країні можуть повернути віялові відключення електроенергії.

Як раніше повідомляв Главред:

  • 26 січня виконуючий обов'язки міністра енергетики Юрій Вітренко заявив, що в опалювальний сезон Україна входила з рекордно великими запасами вугілля, але вже станом на січень 2021 року вони є рекордно низькими. Він назвав причини даної ситуації.
  • Крім того, Вітренко заявив, що в Україні через погодні умови виник дефіцит електроенергії на ринку не вистачає тисяч мегават.
  • 5 лютого на Запорізькій тепловій електростанції в Енергодарі сталося аварійне вимкнення. Причиною інциденту називають несправність системи охолодження блочного трансформатора. Це вже друге за тиждень аварійне відключення ТЕС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти