Україні загрожує демографічна криза через трудову міграцію: число працюючих і пенсіонерів зрівнялося

12 серпня 2021, 16:55
Трудова міграція негативно позначається на рейтингах інвестиційної привабливості країни.
пенсіонер
ілюстрація УНІАН

В Україні кількість зайнятих працівників і пенсіонерів зрівнялася, а це може спричинити демографічну кризу. До цього призвела масова міграція трудових ресурсів з країни.

Про це йдеться у сюжеті "24 каналу".

"У нас великий потік трудової міграції з України. Ми маємо співвідношення пенсіонерів до працюючих 1 до 1. Це насправді дуже важке для економіки країни співвідношення. І якщо так далі триватиме, то ми фактично станемо країною пенсіонерів. А таке співвідношення не витримає жоден бюджет жодної країни", - розповів економіст Андрій Новак.

відео дня

Як підрахували політологи та економісти, у пошуках кращого життя за кордон вже виїхали майже 3 мільйони українських заробітчан, ще стільки ж зайняті на сезонних роботах.

При цьому економісти переконані, що Україна отримає шанс поліпшити економічну ситуацію тільки тоді, коли заробітчани почнуть повертатися додому. Це відбудеться тільки в разі впровадження на державному рівні низки доступних програм для тих, хто бажає організувати власний бізнес, а також зниження податкового навантаження і поліпшення соціального захисту.

Експерти підкреслюють, що водночас все залежить не тільки від держави. Щоб виграти боротьбу за кадровий потенціал, підприємці також повинні активніше модернізувати виробництво, покращувати умови праці і пропонувати гідні зарплати. Річ у тім, що вже сьогодні українські компанії почали відчувати кадровий голод. І навіть якщо рівень зарплат є конкурентним, компаніям все одно важко закрити вакансії навіть наполовину.

"Через певні структурні зміни в економіці компанії почали відновлюватися, вже пройшов цей період невизначеності. Дуже цікава статистика, що зараз у нас суттєва нестача робочих спеціальностей: це різноробочі, паркувальники, фасадники. Компанії реально не можуть закрити ці вакансії. Немає людей, які могли б виконувати цю роботу. Наприклад, фасадники - заробітна плата від 40 тисяч гривень. Це навіть більше, ніж можуть запропонувати пакувальники в Польщі", – пояснила економіст Центру економічних стратегій Анна Сахно.

А за словами економічного експерта Всеволода Степанюка, трудова міграція впливає на майбутнє України. Зокрема, вона негативно позначається на рейтингах інвестиційної привабливості країни, адже інвестор орієнтується на якість робочої сили в країні, коли він збирається щось тут будувати.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти