Українцям можуть частіше вимикати світло: чому нові тарифи ускладнять ситуацію

27 травня 2024, 12:01
472
Підвищення тарифів допоможе скоротити борги на ринку і покращить фінансове становище енергетичних компаній, розповів Володимир Омельченко.
Українцям можуть частіше вимикати світло: чому нові тарифи ускладнять ситуацію
Підвищення тарифів на світло може призвести до ще більших відключень / Колаж: Главред, фото: УНІАН

Після підвищення тарифів на світло, обмеження енергопостачання для українців можуть стати ще сильнішими. Найбільше їх відчують мешканці Києва. Про це розповів директор енергетичних програм "Центру Разумкова" Володимир Омельченко в матеріалі РБК-Україна.

Підвищення тарифів відкриє можливість для фінансування ремонтів державних електростанцій, що, у свою чергу, допоможе забезпечити українців електроенергією як сьогодні, так і під час зими. Наразі дефіцит вже привів до введення графіків відключень, але вони застосовуються переважно в пікові години, а не цілодобово.

Омельченко розповів, що підвищення тарифів не лише допоможе скоротити борги на ринку, але й покращить фінансове становище енергетичних компаній. Це не означає, що відновлення потужностей буде швидким, але процес буде прискорений.

відео дня

Водночас існує ризик того, що після підвищення тарифів обмеження енергопостачання стануть ще сильнішими. Це пов'язано з літнім сезоном, коли ремонтні роботи через спекотну погоду дорожчають та збільшується споживання світла.

"Тому дефіцит у системі збільшиться і може бути особливо великим уже в липні. І терміни відключень можуть серйозно збільшитися", - наголосив Омельченко.

За його словами, мешканці Києва, ймовірно, найбільше відчують майбутні обмеження світла. Визначення лімітів наразі не враховує наявність критичної інфраструктури, якої у столиці вдосталь, і яка інколи працює на всю країну. Це призвело до того, що минулого тижня обмеження енергопостачання у Києві були більшими, ніж в середньому по країні.

Проте уряд в даний час працює над розробкою справедливих графіків для усіх областей.

Хто такий Володимир Омельченко

Володимир Омельченко - директор енергетичних програм Центру Разумкова.

Автор понад 50 наукових і публіцистичних праць. Брав участь у розробці та здійсненні міжнародних енергетичних проектів та наукових дослідженнях міжнародної енергетичної політики.

У 1992–1996 р. працював на різних посадах в галузі машинобудування;

1997–1998 — головний фахівець відділу нафтової, газової та нафтопереробної промисловості міністерства економіки України;

1998–2003 — НАК "Нафтогаз України", очолював напрям транспорту нафти;

2004–2007 — головний консультант Національного інституту проблем міжнародної безпеки РНБО України;

з лютого 2007 р. — експерт Центру Разумкова, з 2013 року — директор енергетичних програм.

Відключення світла в Україні – новини за темою

Нагадаємо, 14 травня в Україні зафіксували серйозний дефіцит електроенергії через російські обстріли та зростання споживання. Тоді енергетики вперше цьогоріч ввели аварійні відключення світла у всіх регіонах України, які застосовують і донині.

Потепління знизило споживання, але повністю уникнути відключень наразі не вдасться, зауважив голова НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький. Ймовірно, відключення будуть і влітку, і восени, поки система не відновиться.

Як повідомляв Главред, Трипільська ТЕС (Київська область) та Зміївська ТЕС (Харківська область) зазнали руйнувань на 80% внаслідок російських атак, повідомив технічний директор "Центренерго" Євгеній Гаркавий. Їх відновлення займе 1,5-2 місяці, але найбільша проблема - це знищене та дороговартісне обладнання.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти