Терористи в історії України: найгучніші випадки

21 липня 2020, 19:35
За всю історію незалежної України захоплення заручників відбувалися і раніше. Главред згадував, коли і як це було.
Максим Плохой
Максим Кривош / кадр з відео

​У центрі Луцька терорист Максим Кривош ось уже кілька годин утримує десять заручників в автобусі, погрожуючи його підірвати. На даний момент з ним ведуться прямі переговори з метою звільнення заручників.

За всю історію незалежної України захоплення заручників відбувалися і раніше. Главред згадував, коли і як це було.

Невдала втеча до США

Перший гучний випадок захоплення заручників у незалежній Україні стався 3 лютого 1994 року в Суходольську Луганської області (нині - непідконтрольна Україні територія).

відео дня
Перший український терорист Ігор Чичкін / bloknot.ru
Перший український терорист Ігор Чичкін / bloknot.ru

​Тоді 34-річний забійник шахти "Дуванна" Ігор Чичкін прийшов до дитячого садку "Теремок" з трьома кілограмами тротилу і захопив у заручники співробітників, двох виховательок і няню, та дев'ятьох дітей, 3-4-річних вихованців молодшої групи дитсадка. Як і Максим Кривош, своє справжнє прізвище терорист Чичкін приховав, назвавшись Миколою Івановичем Скворцовим. Спочатку Чичкін вимагав надати йому зброю, 500 тисяч доларів, автомобіль для переїзду в аеропорт і літак для перельоту за маршрутом Ростов-на-Дону - Мінськ - Калінінград - Лондон - Нью-Йорк. США були обрані кінцевою точкою, осільки там у нього нібито був спільник.

Пізніше терорист збільшив суму до 1 мільйона доларів. Після безрезультатних спроб правоохоронців переконати терориста, Чичкіна переконали відлітати з найближчого міжнародного аеропорту у російському Ростові-на-Дону. Після того, як до дитячого садка прибула міліція, Чичкін відпустив усіх заручників, окрім трьох - виховательки Тетяни Устинової та двох дітей, Антона Хорта і Жені Асєєва, після чого, щоб полегшити перетин кордону, разом із заручниками він поїхав до Ростова на "швидкій", але згодом пересів у "Рафік", тримаючи в зубах шнур від вибухового пристрою і прикриваючись заручниками.

читайте такожЛуцький терорист Максим Плохой: що про нього відомо

У міжнародному аеропорту Ростова-на-Дону його знешкодили співробітники російських ФСБ і МВС. Примітно, що після того, як з Чичкіна зняли вибуховий пристрій, виявилося, що в ньому не було детонатора. В результаті суходольського терориста визнали неосудним і помістили до психіатричної лікарні Дніпропетровська (нині Дніпро) з діагнозом "шизофренія".

Аптека в облозі

21 рік потому, 20 травня 2015 року, підприємець із селища Великомихайлівка Дніпропетровської області, 50-річний Борис Тихомиров, погрожуючи зброєю, взяв у заручниці двох співробітниць аптеки на Пантелеймонівській вулиці в Одесі.

Затримання Бориса Тихомирова
Затримання Бориса Тихомирова

По ходу перемовин, терорист вимагав від влади вилікувати його хвору матір, викликати для інтерв'ю журналістів центральних телеканалів, а також змінити конституційний лад в Україні і приєднати Одеську область до Росії.

У разі невиконання його умов, він обіцяв привести в дію саморобний вибуховий пристрій - вбити себе і заручників.

Спортивну сумку із коробками, з яких тяглися дроти до пускового пристрою-запальнику з кнопкою, терорист тримав на підлозі між ніг. Детонатор підривник тримав в руці.

читайте також"Чутні постріли, пошкоджено автобус": Зеленський прокоментував збройне захоплення заручників в ЛуцькуТихомирова знешкодили співробітники спецназу, які представилися журналістами і, у слушний момент, на п'ятій хвилині інтерв'ю вибили детонатор з рук терориста.

Як пізніше повідомляли правоохоронці, медична експертиза показала, що Тихомиров страждає "хронічним маячним розладом", а тому не може контролювати свої дії. У травні 2015 року Приморський районний суд ухвалив помістити його під посилений нагляд до психіатричної лікарні.

Зрив через кредит

За тиждень після випадку в Одесі, у Люботині Харківської області 47-річний Олег Гапон відкрив вогонь з карабіна "Сайга" по судовому виконавцю, дільничному, який супроводжував його, і свідкам, коли ті приїхали описувати його будинок, придбаний в кредит. В результаті двоє людей загинули. Після цього Гапон сів у особистий автомобіль, виїхав на трасу Київ - Харків і захопив у заручники трьох співробітників АЗС в селищі Коротич Харківської області.

Люботинський стрілок Олег Гапон / Фото: соцмережі
Люботинський стрілок Олег Гапон / Фото: соцмережі

За даними прокуратури Харківської області, Олег Гапон мав військовий досвід - він брав участь у збройних конфліктах на території Афганістану, Чечні та Ізраїлю. Терорист вимагав надати йому "коридор" на непідконтрольну територію, до Горлівки Донецької області і машину супроводу ДАІ.

Як повідомляв тодішній позаштатний радник, а нині заступник голови МВС Антон Геращенко, люботинського терориста пострілом в голову застрелив снайпер, заручники фізично не постраждали.

Мінери мосту Метро

Недавні гучні випадки тероризму відбулися на мосту Метро в Києві. У вересні 2019 року колишній військовослужбовець Сил спеціальних операцій Олексій Белько, озброєний карабіном, заблокував автомобілем проїзд по мосту через Дніпро і погрожував його підірвати. Чітких вимог терорист не висунув.

Олексій Белько / кадр з відео
Олексій Белько / кадр з відео

Після нетривалих перемовин, Бельке, загорнувшись в український прапор самостійно здався спецназівцям, примудрившись до цього пострілом з рушниці збити поліцейський безпілотник. Вибухівки при ньому не знайшли, і, як з'ясувалося пізніше, Белько перебував під дією наркотиків. На допиті мінер мосту заявив, що хотів таким чином "повернути Крим". Після суду атошника на поруки взяв міністр Арсен Аваков.

читайте такожБалон з землею і дрібні порушення: з'явилися подробиці про "мінера" мосту Метро

За кілька місяців, 1 червня 2020 року, оперативникам знову довелося шукати вибухівку на мосту Метро. Цього разу його замінував 32-річний уродженець Київської області Віталій Ткаленко, який вимагав зустрічі з главою МВС.

Віталій Ткаленко / Скріншот
Віталій Ткаленко / Скріншот

Як з'ясувалося, Ткаленко використовував муляж бомби, тому у підготовці теракту його звинувачувати не стали. Наразі стосовно затриманого порушили справу про хуліганство і неправдиве повідомлення про мінування та помістили на лікування до психіатричної лікарні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти