СРСР знищив українське село: Мережу вразив новий підручник з історії

4 травня 2020, 20:10оновлено 5 травня 2020, 11:22
Соціальні мережі вкрай здивувала спірна заява авторів шкільного підручника історії про вплив економічної політики СРСР на розвиток українського села.
Пирогово

У соціальних мережах активно обговорюють резонансний витяг з підручника з історії, в якому мова йде про те, що комуністичний режим, розвиваючи інфраструктуру в селах, фактично знищив дух українського села.

Фрагмент підручника опублікував український журналіст Сергій Щербина на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook.

"Руйнівних змін у зовнішньому вигляді українські села зазнали за часів комуністичного режиму, коли влада намагалася "стерти межу між містом і селом". Так, в українських селах було знищено тисячі церков, з'явилися клуби, багатоповерхові житлові будинки міського типу, централізоване газопостачання та водопроводи. Однак такі заходи призвели лише до масового переїзду селян у міста, де умови життя і роботи були краще. У 1970-1980-і роки з карти України зникли тисячі сіл. Економічні проблеми 1990-2000-х років не додали життєвих сил українському селу", - йдеться в книзі.

відео дня

читайте також"Забула обідок від унітазу на шию одягнути": в Мережі облаяли вчительку за каструлю на голові на уроці

СРСР знищив українське село: Мережу вразив новий підручник з історії

Як вважає Щербина, незважаючи на негативне ставлення до СРСР, думка про те, що українське село знищив комуністичний режим, не витримує критики.

"Мене складно викрити в більшовизмі і прокомуністичних настроях. Але ось ви впевнені, що правильно вчити дітей у такому ключі? Ось правда до занепаду українського села привели клуби, багатоквартирні будинки, газо- і водопровід? А як треба було зберегти багату традицію? Зручності у дворі або відразу під себе? Це не рахуючи іншого скрепоносся про "село - душа народу". Що ви робите? А міським дітям, які не звикли до цих ідилій, як бути? " - написав він.

СРСР знищив українське село: Мережу вразив новий підручник з історії

"Не знаю, що вони там формулювали, але очевидний висновок з прочитаного: гадити в центральну каналізацію - бездуховно і майже зрада", - пізніше додав Щербина в коментарях до свого посту.

Політолог Денис Гороховський підтримав Щербину, зазначивши критичність думки, описаної в підручнику.

"Я далеко не прихильник Союзу, та й ліві ідеї здаються мені абстрактно-утопічними, але тут Сергій Щербина опублікував фрагмент сучасного українського підручника і у мене виникло одне питання: тобто багатоквартирні будинки, централізоване газозабезпечення та водопровід - це зла спадщина Совку і спроба пригнічувати придатний сільській люд? Так ось навіщо в рамках декомунізації окремі товариші митися припинили? " - додав він в Telegram.

СРСР знищив українське село: Мережу вразив новий підручник з історії

Ведучий телеканалу НАШ Максим Назаров і зовсім назвав ситуацію "ідіотизмом".

"А у мене інше питання, як ми докотилися до такого ідіотизму?" - задався питанням журналіст.

СРСР знищив українське село: Мережу вразив новий підручник з історії

У соціальних мережах також піддали критиці авторів підручника.

"Навмисно не придумати; Сильно. Бігли від багатоповерхівок в місця ще більшої кількості багатоповерхівок через неможливість користуватися піччю і сортиром на вулиці.Тільки так; Це затверджений, або альтернативний підручник, написаний мо**алями ?; Я думаю, там просто" кострубато "сформульована основна думка, що навіть це не допомогло "; "А можна скріншот з авторами цього підручника ?; Сказано ж - пропали тисячі церков. От якби не пропали, то норм. А клубами і бібліотеками добили.Автор - Парубій. Вік волі не бачити", - вважають користувачі.

СРСР знищив українське село: Мережу вразив новий підручник з історії

Нагадаємо, раніше екс-міністр освіти Новосад Ганна розповіла, як міністерство змінює підходи до експертизи шкільних підручників.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти