РФ кине сили на повну або часткову анексію Харківщини – ISW

10 липня 2022, 07:39
Кремль не обмежиться Донбасом та південними регіонами України. Дії Росії вказують, що в країни-агресорки ширша мета.
российские военные, харьковская область
РФ кине сили на повну або часткову анексію Харківщини – ISW/ Reuters, zagorodna.com

Російська влада планує частково чи повністю анексувати Харківську область. Вона не збирається обмежуватися Донбасом та півднем України.

На це вказують дії та заяви окупаційної "влади", яку загарбники призначили на тимчасово зайнятих ними територіях області. До відповідного висновку дійшли аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW).

"Підтримувана Росією окупаційна влада Харківської області заявила, що Харківська область є "невід’ємною частиною російської землі", вказуючи на те, що Кремль, ймовірно, має намір анексувати частину або всю Харківську область", – йдеться у звіті ISW.

відео дня

Також в Інституті вивчення війни зазначають, що окупаційна "влада" на Харківщині вже вигадала та оприлюднила новий "герб" для регіону, на якому до чинного герба додали двоголового орла. Також на ньому присутні символи із харківського герба XVIII ст.

В ISW наголошують, що така риторика вказує на ширші територіальні цілі Росії.

"Використання окупаційним урядом Харківської області образів і риторики імперської Росії, які чітко вказують на анексію… і це підкріплює попередню оцінку ISW про те, що Кремль має ширші територіальні цілі, ніж захоплення Донецької та Луганської областей чи навіть утримання півдня України", – зазначають аналітики.

У звіті наголошується, що російські війська 9 липня не здобули якихось успіхів у наступі біля Харкова, проте продовжували вести свої руйнівні атаки, щоб не дати українській армії контратакувати.

За свіжими даними аналітиків американського Інституту вивчення війни станом на 9 липня, карта окупованих територій Харківської області виглядає наступним чином:

харьковская область карта оккупации
ISW

Також в Інституті вивчення війни оприлюднили карту російського вторгнення на територію України станом на 9 травня:

карта украины
ISW

Раніше повідомлялося, що у місті Харків важка ситуація через постійні обстріли з боку окупаційних військ Росії. Просування військ РФ вглиб Харківської області призвело до того, що вони підтягнули артилерію і б'ють по південних околицях Харкова.

Нагадаємо, раніше військовий експерт Михайло Самусь пояснював, що у ЗСУ є два завдання під Харковом, війська РФ намагаються перешкодити їх виконанню. Посилення обстрілів Харкова може бути пов'язано зі спробою збити темпи контрнаступу ЗСУ в регіоні, яке раніше розвивалося досить успішно.

Дивіться онлайн новини Донбасу:

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти