"Спроба перефарбувати собаку у вовка": політолог спрогнозував ризики відмови від кирилиці в Україні

15 вересня 2021, 01:26
Всі ті, хто говорив і писав російською, так і будуть говорити і писати, а ось розкол в українському суспільстві посилиться, вважає Андрій Золотарьов.
Андрій Золотарьов
Андрій Золотарьов прокоментував ідею відмови від кирилиці / УНІАН

Ідея відмови від кирилиці та переходу на латиницю лягає в стратегічний курс максимального відриву України від усього, що пов'язує країну з Росією, але імовірно призведе до того, що Україна більше втратить, ніж придбає. Таку думку в коментарі Главреду озвучив політолог, директор аналітичного центру Третій сектор Андрій Золотарьов.

За його словами, "ідея про відмову від кирилиці та перехід на латиницю абсолютно дурна і недоречна. Це щось з розряду спроб перефарбувати собаку у вовка".

"По-перше, всі ті, хто говорив і писав російською, так і будуть говорити і писати, а ось розкол в українському суспільстві посилиться. При цьому частина регіонів України, які тяжіють до Польщі, Румунії тощо, скористаються такою можливістю - там латиниця зайде. А ось південний схід відреагує передбачувано, якщо не застосовувати там фактор адміністративного тиску і квот. Подивіться хоча б на запити українців в Google - більшість з них російською мовою, а це більш ніж показово", - зазначив Золотарьов.

По-друге, він акцентував увагу на політиці просування української мови. Вона в країні така, що молодь в Україні насправді добре не не володіє ні українською, ні російською мовами.

"І навіть після 11 років обов'язкового вивчення в школі української, молодь говорить суржиком, що далекий від еталонів української мови, адже в побуті діти продовжують говорити російською. А якщо до цього додати ще й перехід на латиницю, то українська молодь і писати розучиться, а рівень знань у нас буде відповідати рівню знань людей в країнах "третього світу", - додав експерт.

Також Золотарьов прокоментував ідею обов'язкового вивчення в дитячих садках і школах англійської мови нарівні з українською.

читайте такожЯк відрізнити українців від росіян: Ніцой назвала головну ознаку"Я завжди виступав за те, що українцям потрібно добре знати щонайменше три мови: українську, російську та англійську. Однак без мовної практики ці знання ляжуть мертвим вантажем. У радянській школі теж англійську вчили з четвертого-п'ятого класу, але рівень залишав бажати кращого. Якщо ми запровадимо англійську з дитячого садка, без мовної практики це буде безглуздо", - вважає політолог.

Як повідомляв Главред, секретар РНБО Олексій Данілов виступив за перехід української мови на латиницю. На його думку, перехід на латиницю стане "одою з фундаментальних речей".

Крім того, він в черговий раз висловився на підтримку двох мов в нашій країні: української, а також англійської. На його переконання, англійська мова повинна бути обов'язковою, а вивчити її повинні всі. Данілов зазначив, що англійська – мова цивілізованого світу.

Ідею Данілова прокоментував уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь. Від цієї ідеї він, м'яко кажучи, не в захваті.

"Якщо чесно, я так і не зрозумів власне суті того, що було запропоновано. Це ж ініціатива, вона без пояснень, тому я навіть не знаю, що коментувати", – сказав омбудсмен.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти