У МОЗ розповіли, чому медики не хочуть щепитися

9 березня 2021, 15:14
Як заявив керівник Міністерства охорони здоров'я Максим Степанов, кількість медиків, які відмовилися щепитися від COVID-19 - в районі 60%.
Максим Степанов
Максим Степанов / УНІАН

Близько 60% українських медиків відмовилися від щеплень індійським препаратом Covishield на першому етапі процесу вакцинації від коронавірусу COVID-19. Про це в коментарі порталу Страна заявив керівник Міністерства охорони здоров'я Максим Степанов.

"Ми побачимо загальний рівень відмов від щеплень пізніше, бо тільки почалася кампанія з вакцинації. Коли ми проводили запис на вакцинацію медичних працівників, то з тих, хто працює безпосередньо з хворими коронавірусом, погодилися на вакцинацію близько 40%. Тобто 60% медпрацівників на першому етапі вакцинації від щеплень відмовилися", - сказав чиновник.

Серед тих медиків, хто відмовився від щеплення, за словами Степанова, багато людей вже перехворіли на коронавірус. Тому у них вистачає антитіл в організмі.

"Практично всі лікарі в коронавірусних відділеннях перехворіли, і з того моменту не пройшло ще шість місяців. Вони виявляють бажання вакцинуватися, але пізніше, коли у них вже не буде антитіл. Ряд медиків, з якими я спілкувався, виступають на підтримку вакцинації, але поки хочуть подивитися на дію вакцини", - підсумував Степанов.

читайте такожСтепанов звинуватив колаборантів COVID-19 у зриві вакцинації

Вакцинація від коронавірусу в Україні

  • 24 лютого розпочалася вакцинація від COVID-19 в Україні - індійським препаратом Covishield.
  • Станом на 9 березня, за офіційними даними, щеплення отримали всього 19 118 осіб.
  • За добу найбільшу кількість щеплених зафіксували у Донецькій області (294 щеплення), за весь період прищепної кампанії найбільшу кількість щеплених - у Донецькій області (2474 щеплення), найменшу - у Сумській області (350 щеплень).
  • Пізніше головний санітарний лікар України Віктор Ляшко детально перерахував протипоказання, при яких громадянам не потрібно проходити через вакцинацію від коронавірусу COVID-19.

Індійська вакцина CoviShield

Наприкінці лютого стало відомо, що замість раніше обіцяних МОЗ вакцин Pfizer і Moderna, а пізніше китайської Sinovac, Україна закупить індійський препарат під назвою CoviShield. Для укладення контракту глава МОЗ Максим Степанов особисто побував в Індії.

Вакіна CoviShield - що це

CoviShield - це вакцина від коронавірусу, що виготовляється за ліцензією британсько-шведської компанії AstraZenecа, виробляється на потужностях Serum Institute of India - найбільшому виробництві вакцин у світі.

Препарат виготовляють з ослабленої версії аденовірусу (вірусу застуди) шимпанзе, який модифікували під коронавірус. За допомогою вакцини імунна система виробляє антитіла і готує їх для атаки справжнього коронавірусу, коли той потрапить в організм.

CoviShield рекомендована ВООЗ до екстреного використання. Препарат вводиться внутрішньом'язово (дві дози з інтервалом у 28 днів).

Фактично британську вакцину AstraZenecа і її індійського "брата" об'єднує тільки технологія і загальний принцип дії. Іншими словами, ця вакцина не ідентична шведсько-британської.

Вакцинація в Україні

23 лютого препарат був зареєстрований в Україні, того ж дня в країну прибула і перша партія.

Майже відразу в Україні вона отримала прізвисько "вакцина для бідних" - Україна стала одним з перших покупців препарату, який до того Індія безкоштовно, в рамках гуманітарної допомоги відправляла в Бутан, Бангладеш, Афганістан, М'янму, Непал та інші країни, які не могли дозволити собі закупівлю.

Щоб підстьобнути старт вакцинації, міністр Степанов першим з публічних осіб прищепився на камери, а слідом отримав свою дозу і президент Володимир Зеленський, пояснивши, що таким чином хотів подати особистий приклад українцям. Тим не менш 9 березня глава українського МОЗ був змушений визнати, що вакцинація від COVID-19 йде не за планом: виявилося, що з початку кампанії з вакцинації, яка стартувала 24 лютого, в Україні прищепили всього 19 тисяч осіб.

Побічні ефекти CoviShield

Найбільш поширеними побічними діями вакцини AstraZeneca (а, отже, і CoviShield) вважаються:

  • біль, почервоніння, свербіж, набряк, синці в місці ін'єкції,
  • утома,
  • озноб або лихоманка,
  • головний біль,
  • нудота,
  • біль у суглобах або м'язах,
  • утруднення дихання.

До "побочки" відносять блювоту і діарею, а також зрідка - зниження апетиту, запаморочення, пітливість, болі в животі й висип.

Крім того, до ефективності вакцини виникли питання. Зокрема, в момент надходження в Україну, вона не мала завершеної третьої фази клінічних випробувань, а її реєстрація в самій Індії пройшла за процедурою "Emergency Use" (екстреної реєстрації). Це дослідження необхідно для отримання додаткових клінічних даних про ефективність, безпеку і того, з яким проміжком ефективніше проводити вакцину. У заяві групи з захисту прав пацієнтів All India Drug Action Network зверталася увага на те, що схвалення вакцини могло бути поспішним.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти