Чому люди тікають з країни: експерт назвав головну проблему незалежної України

21 серпня 2021, 01:53
У нас більше автомобілів або холодильників, ніж за часів СРСР, але цінності, які панують у Західній Європі, в Україні навіть не сформовано.
Україна, Прапор України
Ми не могли побудувати ту країну, в якій би знайшлося місце для українців, як громадян / ua.depositphotos.com

Україна не просто отримала, а дійсно завоювала незалежність. Проблема в тому, що крім самої ідеї незалежності в українській політичній думці, тоді не було розвиненої ідеї того, для чого вона нам потрібна.

Таку думку в коментарі Главреду озвучив політичний аналітик, голова Центру досліджень політичних цінностей, колишній народний депутат України, голова мистецького об'єднання Остання барикада Олександр Доній.

"Ми не могли побудувати ту країну, в якій би знайшлося місце для українців, як громадян. Де-факто незалежність була побудована для влади. Тобто право на щастя отримали лише владні еліти, тому йде боротьба за владу, як за спосіб залучення до всіх благ", - зазначив він.

відео дня

Доній вважає, що наразі виходу з кризи не передбачається.

"Наше відставання від країн Європи буде лише посилюватися. У нас є прогрес у побутових речах - у нас більше автомобілів або холодильників, ніж за часів Радянського Союзу, але ми все більше відстаємо в гуманітарних аспектах. Тобто ті цінності, які вже є панівними в Західній Європі, в Україні навіть не сформовано. Саме через це у нас посилюється внутрішня агресія, протистояння і розбіжність між заможною верхівкою влади і більшістю громадян", - пояснив політичний аналітик.

Україні треба засвоїти урок про те, що Україна може бути лише зсередини, вважає Доній. І якщо вона не дасть відповіді на запитання, для чого вона існує як держава, то українці і надалі або тікатимуть за кордон, або не захищатимуть країну, тому що не відчувають в цьому необхідності.

"Тобто в Україні є серйозна суспільна проблема, яку влада лише відображає - відсутність правильних світоглядних цінностей серед українців. До влади йдуть спеціально для збагачення замість того, щоби зробити щось для громадян. І поки це не зміниться, позитивних перспектив в України немає – вона і надалі існуватиме як держава, але з неї й далі тікатимуть люди в комфортніші місця для проживання", - резюмував експерт.

Як повідомляв Главред, українці, у яких є можливість працевлаштуватися в країнах Європи, обиратимуть переїзд і залишатимуться в ЄС на постійне місце проживання, заявив президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник.

Експерти вважають, що попит на українських фахівців за кордоном продовжує зростати, тому Україні слід негайно впроваджувати системну державну політику щодо протидії "відтоку мізків".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти