Відстрочки для студентів і родичів інвалідів: у Раді розповіли, як хочуть поміняти мобілізацію

4 грудня 2023, 13:04оновлено 4 грудня 2023, 14:59
2090
У Раді розповіли деталі можливих змін щодо мобілізації в Україні. Йдеться про відстрочку для студентів, педагогів, строковиків і родичів інвалідів.
Строковик, мобілізація
У Раді йдуть серйозні обговорення зміни процесів мобілізації / колаж Главред, фото УНІАН

У Раді розповіли деталі можливих змін щодо мобілізації в Україні - стосовно відстрочки для студентів, педагогів, строковиків і родичів інвалідів, а також демобілізації бійців ЗСУ. Про це розповів перший заступник голови комітету парламенту з питань соцполітики та захисту прав ветеранів Михайло Цимбалюк в ефірі телемарафону.

Що пропонують нардепи в плані демобілізації:

  • встановлення відпустки строком 90 днів з оплатою грошового забезпечення для осіб, які повернулися з полону (у тому числі нормування, які документи повинен мати військовослужбовець або військовозобов'язаний під час проходження ВЛК або лікування після поранення, а що має забезпечити держава через ВЛК, щоб зменшити бюрократію);
  • встановлення права на звільнення з військової служби осіб без громадянства або іноземців;
  • встановлення права на звільнення з військової служби осіб, у яких є інвалідність або першої, або другої групи;
  • встановлення права на звільнення з військової служби або демобілізацію жінок-курсантів, які достроково розірвали контракт.

Відстрочки для викладачів вузів і студентів

"Що стосується викладачів, то це однозначно право на відстрочку. Що стосується студентів, то зараз йде дискусія про недопущення порушення прав людини на здобуття освіти. Але що вирішено - коли людина отримує другу або третю вищу освіту, дати можливість завершити навчання, це однозначно вже вирішено", - пояснив Цимбалюк.

З іншого боку, за його словами, юридичне управління Верховної Ради підготує пропозиції щодо тих осіб, які в майбутньому захочуть отримувати другу, третю вищу або професійну підготовку, яким чином може бути обмежене таке право.

відео дня

"Але практика свідчить про те, що ми працюємо за квотами Міносвіти на здобуття спеціальності. Насправді проблема існує в тому, що в десятки разів зросла кількість тих, хто почав отримувати другу, третю вищу або професійну освіту. Тому вирішили нормувати: якщо людина отримує першу вищу освіту - питання не обговорюється, вона має право на відстрочку, якщо вона вже вступила і отримує другу чи третю ми також вирішуємо питання, щоб дати можливість завершити", - сказав Цимбалюк.

Про бійців строкової служби

"Це дуже важливе питання. І більше того, вони всі без винятку вже відслужили законом терміни. Тому ми припускаємо, що після змін у законодавстві, Верховний головнокомандувач повинен буде підписати закон про демобілізацію і всі ці особи, вони будуть демобілізовані", - говорить Цимбалюк.

Про родичів інвалідів

Крім того, за словами нардепа, в Раді обговорюється питання, як знизити число людей, які доглядають за особами з першою і другою групами інвалідності.

"В даний час законодавством не обмежена така кількість. Ми плануємо обмежити - одна особа призовного віку має право на відстрочку по догляду за особою-інвалідом, якщо немає інших членів сім'ї, які можуть за нею доглядати (мова про членів сім'ї працездатного віку, не пенсіонери, - Главред)", - сказав Цимбалюк.

Мобілізація в Україні

Раніше повідомлялося про те, що в Україні змінять правила відстрочки від мобілізації. У Верховній Раді України працюють над новим законопроєктом щодо мобілізації в Україні.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що новий план мобілізації буде готовий наступного тижня. Президент України анонсував новий комплексний план з мобілізації військовослужбовців в Україні.

Як раніше стало відомо, в Україні можуть змінитися вимоги до відстрочки і правила для студентів. Про це повідомила заступник голови комітету парламенту з питань нацбезпеки Мар'яна Безугла. Вона заявила, що в уряді працюють над законопроєктом, проте фінальних пропозицій і тексту проєкту поки немає.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти