Особливої "зради" не сталося: Мін'юст прояснив долю нового українського правопису

2 лютого 2021, 09:22
Українці можуть спокійно продовжувати вчити нові правила.
Правопис
Норми нового українського правопису продовжують діяти / Litopys.org.ua

Новий український правопис не скасували, і його норми продовжують діяти. Рішення Окружного адміністративного суду Києва (ОАСК), який визнав незаконною постанову Кабміну про його запровадження, не набуло законної сили і не набуде найближчим часом, оскільки на нього буде подана апеляційна скарга.

Про це заявив глава Мін'юсту Денис Малюська у Facebook і додав, що учні можуть спокійно продовжувати вчити новий український правопис і готуватися до ЗНО 2021.

Міністр додав, що його відомство досі не отримало судове рішення ОАСК, тому мотиви суду, який ухвалив таке рішення, незрозумілі.

"Можу лише здогадуватися про аргументацію суду, але навіть ці здогадки говорять про те, що особливої "зради" не відбулося. Найімовірніше, постанову КМУ скасували з міркувань порушення тодішнім Кабміном у травні 2019-го процедури під час її ухваленя. Зокрема тому, що закон, який давав право КМУ ухвалювати таку постанову, був визнаний неконституційним", – припустив Малюська.

За його словами, навіть якщо апеляційна інстанція підтримає позицію ОАСК, шанси на повернення українського правопису залишатимуться – його можна буде перезатвердити рішенням Національної комісії зі стандартів державної мови, якщо цей орган вважатиме це за доцільне.

"Вчіться спокійно і не звертайте увагу на судові баталії", - порадив міністр.

читайте також"Творчиня", "офіцерка", " гідесса": у мережі з'явився список офіційних фемінітивів

Новий правопис - про що раніше повідомляв Главред:

  • 3 червня 2019 року в Україні набула чинності нова редакція українського правопису.
  • Така редакція спрямована на значне зменшення російськомовних слів. У новому правописі більше українських варіантів, також повернулися деякі особливості правопису 1928 року.
  • Крім того, новий документ вніс низку змін щодо написання слів іноземного походження (за типом паралельного вживання "ф" і "т" у словах грецького походження: кафедра і катедра, міфологія і мітологія).
  • Нова редакція правопису викликала великий резонанс і протести в суспільстві.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти