Новому правопису бути: у Кабміні зробили важливе роз'яснення

29 січня 2021, 20:54оновлено 30 січня 2021, 00:56
В уряді готуються до тривалого судового процесу через рішення ОАСК.
Новому правопису бути: у Кабміні зробили важливе роз'яснення
Що чекає український правопис після рішення суду / УНІАН

Голова Нацкомісії стандартів української мови Орися Демська заявила, що новий український правопис залишається в силі, незважаючи на рішення Окружного адміністративного суду Києва, який визнав незаконною постанову Кабміну про його введення.

"Постанова Кабміну все ще не скасована. Триває судовий процес, Кабінет Міністрів подаватиме апеляцію. До завершення апеляційного процесу постанова про питання українського правопису, діє. Тому ми як центральний орган виконавчої влади, колегіальний орган зі спеціальними повноваженнями, який підпорядкований Кабміну України, виконуємо постанову, яка є прямим розпорядженням для нас як центрального органу виконавчої влади", - підкреслила Демська.

читайте такожСуд скасував скандальну нову редакцію українського правопису

За її словами, судовий процес навколо правопису триває.

"Поки ми не маємо завершення судового процесу, ми ще не маємо і тексту рішення суду, не можемо конструктивно обговорювати саме рішення, тому що його немає... Коли цей процес буде завершено, якщо апеляція скаже, що все, Постанова скасована, то тоді ми можемо говорити про те, що правопис перестав бути дійсним. Причому не правопис, а нова редакція правопису", - зазначила вона, передає телеканал Україна 24.

Новий правопис - про що раніше повідомляв Главред:

  • 3 червня 2019 року в Україні набула чинності нова редакція українського правопису.
  • Така редакція спрямована на значне зменшення російськомовних слів. У новому правописі більше українських варіантів, також повернулися деякі особливості правопису 1928 року.
  • Крім того, новий документ вніс ряд змін щодо написання слів іноземного походження (за типом паралельного вживання "ф" і "т" у словах грецького походження: кафедра і катедра, міфологія і мітологія).
  • Нова редакція правопису викликала великий резонанс і протести в суспільстві.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти