Небажання Швейцарії передавати Україні німецькі Leopard 2 суперечить здоровому глузду - ЗМІ

24 листопада 2023, 05:00оновлено 24 листопада 2023, 14:40
3825
Але епізоди, коли Швейцарія "боксувала" передачу цих танків іншим країнам, траплялися й раніше.
Танки Leopard 2, Бундестаг
Швейцарія блокує танки Leopard 2 для України / УНИАН, bundeswehr.de

Небажання уряду Швейцарії передавати Україні німецькі танки Leopard 2A4 суперечить здоровому глузду, хоч і має формальну логіку, наголосили експерти Defense Express.

ЗМІ наголошує, що деякі комплектуючі цього танку справді вироблені Швейцарією. Зокрема - кулемети, засоби зв'язку і захист від зброї масового ураження.

В 2000-х Швейцарія модернізувала танки, і набір оновлень виявився ще ширшим - броня з титанового сплаву, система управління вогнем, модуль з кулеметом та інше.

відео дня

"Формально швейцарці мають право ставити вимоги щодо того, куди можуть бути передані машини їхнього виробництва. Хоча це саме той випадок, коли формальна логіка може суперечити здоровому глузду", - пишуть аналітики.

Втім, епізоди, коли уряд Швейцарії "боксував" передачу "Леопардів" були й раніше. Аналітики нагадали, як у 2011 році Швейцарія продала Канаді 12 таких танків, однак демонтувала башти і системи зв'язку.

"По суті - віддали лише шасі, посилаючись на те, що їм ці комплектуючі самим потрібні. З чого випливає, що система експортного контролю від швейцарського уряду іноді лежить не тільки поза межею здорового глузду, але й навіть формальної логіки також", - висновують експерти.

Leopard і Швейцарія

Ще у квітні швейцарська Ruag AG подала експортний запит на перепродаж 96 непрацюючих танків Leopard 1 A5, які тоді перебували в Італії і потребували ремонту.

Однак уряд запит "розвернув", посилаючись на порушення чинного "нейтрального" законодавства, яке забороняє продаж військової техніки країнам, що воюють.

У червні з'явилась інформація про наміри Нідерландів придбати для України кількох десятків Leopard 1.

Варто зауважити, що Швецарію вже критикували за її підхід до російсько-української війни, зокрема позиції щодо передачі Україні зброї. До прикладу, країна відхиляла передачу Києву боєприпасів до Gepard, критично важливих для виживання української нації в умовах збройної агресії Росії.

Німеччина схвалила надання Україні 178 танків Leopard 1 ще у лютому 2023 року. Перша партія такої військової допомоги повинна була прибути в нашу країну влітку цього року, інша частина – в 2024 році.

Вас також можуть зацікавити новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти