Чи можуть призивати в ЗСУ раніше не служили чоловіків до 25 років: юрист назвав деталі

6 листопада 2023, 23:03
361
В Україні вік призову в армію знизили до 25 років. Юрист пояснив, чи можуть закликати людей молодше 25 років, які не служили в армії.
Мобілізація, військкомат
Юрист Ростислав Кравець підкреслив, що призовник і військовозобов'язаний – це різні категорії. / колаж Главред, фото УНІАН

В Україні навесні 2023 року Радою було прийнято закон, що передбачає зменшення граничного віку перебування чоловіків на військовому обліку з 27 до 25 років. Проте все одно під час воєнного стану та загальної мобілізації в Україні громадян до 25 років, які не служили в армії та мають статус призовника, можуть мобілізувати лише за їхнім бажанням. Про це в коментарі порталу "Факти ICTV" повідомив юрист і адвокат Ростислав Кравець.

При цьому, за його словами, військовозобов'язані чоловіки цього віку підлягають мобілізації згідно з чинним законодавством.

Кравець підкреслив, що призовник і військовозобов'язаний – це різні категорії. Призовники - особи, приписані до призовних дільниць. Вони підлягають призову на строкову службу або ще не проходили її. А військовозобов'язані - це особи, які перебувають у запасі для комплектування ЗСУ та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави.

відео дня

"Для цих двох категорій навіть існують різні військові обліки. Тобто окремий облік для призовників і окремий для військовозобов'язаних. Облік ведеться на підставі паспорта громадянина України та посвідчення про приписку до призовної дільниці (для призовників) або військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного (для військовозобов'язаних)", – пояснив Кравець.

Відповідно якщо чоловік до 25 років не служив армії, ніхто мобілізувати його на військову службу не зможе, підсумував юрист.

Мобілізація в Україні - останні новини

В Україні найближчим часом можуть посилити мобілізацію. Однак мобілізувати до лав Збройних сил абсолютно всіх чоловіків не можна. Таку думку озвучив військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко. За його словами, в Україні є певна кількість латентних сепаратистів, і вони непридатні для ролі захисника України.

Головнокомандувач ЗСУ, генерал Валерій Залужний в інтерв'ю виданню Economist розповів про збільшення резерву військових в Україні. Він заявив, що в Україні повинні розширити категорію громадян, які можуть бути покликані на збори і впровадити "бойове стажування".

Військовий експерт прокоментував ідею Залужного з мобілізацією. Олександр Мусієнко вважає, що посилення мобілізації має сенс, коли буде поставлятися зброя, і коли наші партнери допоможуть нам готувати ці резерви на полігонах країн НАТО.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти