Місто у руїнах, Червона армія у "котлі": архівні фото битви за Київ під час Другої світової

15 жовтня 2024, 18:22
64
Київська битва вважається однією з найкривавіших в історії людства за кількістю людських втрат.
Місто у руїнах, Червона армія у
Який Київ мав вигляд після захоплення німцями? / Колаж Главреда. Фото: t.me/kyivvibe

Київ протягом своєї історії переживав багато великих битв. Під час Другої світової, у 1941 році, радянським військам з величезними втратами й оточенням довелося відступити, тоді як німці захопили столицю й документували не тільки свої, а й більшовицькі криваві злочини.

Битва за Київ - деталі

Битва за Київ була частиною наступального плану "Барбаросса", в комуністичній "історії" отримала назву Київської оборонної операції.

Битва завершилась перемогою Німеччини та оточенням Червоної армії. Через некомпетентне командування СРСР, частина радянських військових потрапила в оточення ворога.

відео дня

До моменту оточення в котлі опинилися 452,7 тисяч осіб. За німецькими даними, під Києвом до 24 вересня було взято в полон 665 тисяч чоловіків. За даними, опублікованими в 1993 році Генштабом ЗС РФ, радянські втрати склали понад 700 тисяч осіб, з них 627,8 тисяч безповоротно.

Київська битва стала однією з найкривавіших в історії людства за кількістю втрат, поступаючись тільки битві за Москву і Сталінград, які відбулися пізніше.

Знищення Хрещатика - СРСР брехала про свій злочин

Під час битви за Київ російські окупанти вперше використали тактику "випаленої землі", фактично підірвавши центральну вулицю столицю — Хрещатик, щоб вона "не дісталася" противнику.

Радянські історіографи пізніше пояснювали ці дії бажанням позбавити Німеччину змоги використовувати критичні обʼєкти міста. При цьому до "критичної" інфраструктури росіяни також навіщось "внесли", до прикладу, Успенській собор Києво-Печерської лаври.

Життєдіяльність Києва тоді (підривами мостів, водогонів, електростанцій) була фактично паралізована, і найперше страждало цивільне населення.

Проєкт "Київ VIBE. Часопис міста" опублікував рідкісні фото періоду битви за Київ під час Другої світової війни.

На світлинах зафіксовані, зокрема, черги киян за водою після знищення росіянами міського водопроводу; спалена техніка Червоної армії, колони радянських полонених унаслідок їхнього оточення німцями.

Київ VIBE. Часопис міста. Що відомо про проєкт?

Київ VIBE. Часопис міста - просвітницький культурний проєкт про історію Києва Ярослави Струцинської.

Автори проєкту розповідає про життя міста у період з 19 по 21 століття, ділиться архівними світлинами.

Вас також можуть зацікавити новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти