Як долати постковідний синдром: три поради від психотерапевта

7 грудня 2021, 17:02
Як долати постковідний синдром: три поради від психотерапевта

У пацієнтів з постковідним синдромом відчутно страждає психологічна сфера. Навіть ті пацієнти, які мали легкий перебіг коронавірусної хвороби, але й до цього відчували підвищену тривожність, можуть мати наслідки такої ж сили, як і людина, що перехворіла у важкій формі. Про це під час пресконференції "Постковідний синдром: міждисциплінарний підхід" заявила професор, доктор медичних наук, психотерапевт та психіатр Ольга Осокіна.

Професор Ольга Осокіна стверджує, що вже зараз відомі психологічні негативні фактори, що ускладнюють постковідний синдром.

"По-перше, у людини, в якої залишилися симптоми після COVID-19, розвивається тривожність, яка супроводжується частим переглядом новин та статистики про хворобу. Пацієнти починають катастрофізувати інформацію та наділяти свої думки додатковими негативними фактами. А це призводить до появи чи посилення депресивної симптоматики. Рекомендація лікарів - пацієнтам потрібно більш пильно та відповідально ставитись до спожитої інформації й відфільтровувати негативні повідомлення", - наголосила психотерапевт.

відео дня

Другий фактор, який ускладнює постковідний синдром, пов’язаний з соціально-психологічним напруженням в українському суспільстві.

"Мова йде про повсякденне спілкування, у якому люди постійно торкаються теми коронавірусної хвороби. Особливо полюбляють обговорювати тяжкий перебіг хвороби чи летальні випадки, які трапились у родині або серед знайомих. Що у таких ситуаціях треба робити? Мати сміливість говорити "стоп" подібним розмовам, щоб не накопичувати цей негатив у своїх думках", - пояснила професор Ольга Осокіна.

Третій фактор - це порушення звичайного способу життя населення, тобто вимушена ізоляція людей та додаткова захисна поведінка щодо санітарних норм.

"Вимушена гіперпильність людини, яка виходить з дому, призводить до підвищення рівня тривожності та напруження. У таких обставинах людина будь-якими способами намагається цю тривогу зменшити. І не завжди ці засоби є корисними. Наприклад, людина може інтенсивніше палити. Що можна запропонувати в такому випадку? Пацієнту варто перейти хоча б на електронні сигарети, якщо вже є така проблема", - підсумувала доктор медичних наук.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти