Через недосконалість правил постачальники газу не можуть врегулювати свої небаланси - експерт

28 квітня 2021, 17:55
Оператор ГТС України за одні й ті ж дії виставляє абсолютно різні ціни за балансуючий газ, зазначає голови Асоціації постачальників енергоресурсів.
газ_транзит газу
Reuters

Постачальники природного газу в Україні не мають можливості оперативно врегулювати небаланси, що виникають в окрему добу, через відсутність повних і коректних даних від Оператора газотранспортної системи України.

Про це заявив перший заступник голови Асоціації постачальників енергоресурсів Євген Нацвін-Степанов в ході онлайн-конференції на тему "Балансування на ринку газу – пошук рівноваги".

"Постачальник не має можливості самостійно збалансуватися, наприклад, з іншими постачальниками, так як не має своєчасної, повноцінної і коректної інформації про розмір своїх небалансів. Наприклад, маючи за попередньою алокацією один небаланс, по остаточній алокації він може отримати в акті абсолютно інші цифри небалансу, які можуть відрізнятися в рази, як в плюс, так і в мінус", - сказав він.

відео дня

Євген Нацвін-Степанов підкреслив, що можливість Постачальника самостійно балансуватися закріплена в Регламенті Комісії ЄС № 312 про мережевий Кодекс балансування газу в газотранспортних системах.

"Європейський регламент з балансування, який ми повинні імплементувати, і який НКРЕКП (прим. - Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг) частково імплементувала до Кодексу ГТС, передбачає, що відповідальність за небаланси повинна наступати тільки в тому випадку, якщо Замовнику послуги транспортування надаються максимальні можливості та інформація для самостійного балансування. На сьогодні постачальники не мають такої можливості", – підкреслив заступник голови Асоціації.

Він додав, що Оператор ГТС України за одні й ті ж дії виставляє абсолютно різні ціни за балансуючий газ: за позитивний небаланс одну, а за негативний небаланс – іншу.

"По суті, природа виникнення цих небалансів єдина. Але звідки береться подвійна ціна незрозуміло. І це теж є частиною великої проблеми", - вказав експерт.

Ще однією складовою загальної проблеми для всіх учасників ринку Євген Нацвін-Степанов назвав невідповідність європейським правилам тієї моделі нейтральності балансування, яка на даний момент зафіксована в Кодексі ГТС.

На думку першого заступника голови Асоціації постачальників енергоресурсів, для нормалізації ситуації на ринку газу ОГТСУ необхідно розділити на два суб'єкти.

"Ми бачимо розв'язання проблеми в поділі Оператора ГТС на дві незалежні структури: Оператора газотранспортної системи, який буде відповідати виключно за фізичне транспортування газу, і незалежного Оператора ринку, який буде здійснювати діяльність з балансування і зводити газовий баланс країни. Така позиція відповідає практиці більшості європейських країн", - резюмував Євген Нацвін-Степанов.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти