Глава "Укренерго" Кудрицький навмисно розганяє паніку про відключення світла влітку - експерт

25 травня 2023, 15:36
Кудрицький

Голова "Укренерго" Володимир Кудрицький навмисно розганяє паніку про відключення електроенергії влітку, аби уникнути покарання за зрив експорту в Словаччину. В цьому впевнений економічний експерт, кандидат наук Юрій Гаврилечко, пише Цензор.нет.

Експерт каже, що чутки про можливі відключення електроенергії базуються на тезі, що влітку на ремонт стануть блоки "Енергоатома", який виробляє 2/3 електроенергії країни. Та додає, що не дивлячись на це, відключень побутових споживачів не буде.

"Після складної зими для енергетиків, яка пройшла під постійними обстрілами ворога, в галузі триває наймасштабніша ремонтна кампанія за часів незалежності. Вона розпочалась навесні і триватиме до початку осені. В ремонт підуть всі енергогенеруючі компанії країни. Не тільки "Енергоатом". Проте розповсюджувачі панічних чуток чомусь забувають сказати, що найскладніша ремонтна кампанія розроблена таким чином, аби це не вплинуло на кінцевих споживачів. Тобто на нас з вами", - впевнений Юрій Гаврилечко.

відео дня

Експерт додає, що потенційний дефіцит можливий в середині літа. Та мова йде лише про години пік (18:00-22:00) та про рівень дефіциту 10%, який буде перекрито або імпортом, або зниженням споживання промисловості. Окрім цього, закладений в розрахунках рівень гідрогенерації менший реального, адже рівень води в річках цьогоріч аномально високий. Тобто це додає додаткову енергію в систему, а значить дефіциту можна буде уникнути взагалі.

"Тоді чому "Укренерго" так прагне нагнітати ситуацію? Відповідь на питання простіша, ніж може здаватися. За щоденними спробами показати, що в енергетичній системі криза і світла всім не вистачить, насправді криється особистий мотив керівника "Укренерго" Володимира Кудрицького. А саме спроба уникнути відповідальності за зрив експорту української електроенергії до Словаччини, через що Україна вже недоотримала понад 500 мільйонів гривень прибутку, які могла б витратити на ремонти та відновлення!", - заявляє експерт.

Адже про який експорт може йти мова, якщо в енергосистемі нібито дефіцит? Тож на думку Гаврилечка, діяльність Кудрицького мають перевірити правоохоронці.

Нагадаємо, що експорт в Словаччину зупинився з 21 квітня 2023. Тоді в компанії "Укренерго", яка проводить експортно-імпортні аукціони, заявили, що експорт унеможливлює відсутність правової бази. При цьому в компанії не змогли відповісти, як вони проводили тендери з європейськими контрагентами та експортували електроенергію тиждень до того. Національна комісія з питань енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) розпочала перевірку через зірвані аукціони, яку в "Укренерго" намагались зупини рішенням суду.

В НКРЕКП з’ясували, що аукціони були зірвані через те, що "Укренерго" їх проводило на півгодини раніше за словацьких колег, аби в такий спосіб отримувати всі кошти на користування своїми та словацькими лініями передачі. Тому словацький оператор SEPS призупинив проведення аукціонів до узгодження відповідного договору з "Укренерго". Договір на даний час не узгоджений. За підрахунками НКРЕКП через зрив експорту в Словаччину Україна вже недоотримала 500 млн грн прибутку.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти