Експерт розкрив, чи є у Туреччини плани забрати Крим собі

1 вересня 2021, 02:37оновлено 1 вересня 2021, 06:27
В Анкарі вважають, що Крим - це територія, на яку Туреччина повинна мати вплив як частина колишньої Османської імперії.
Крим
Росіян турбує турецький вплив в басейні Чорного моря / Reuters

Турки вважають Крим своєю розширеною периферією - територією, яка має історичні та культурні відносини з Туреччиною. Тому в тій інтерпретації зовнішньої політики, яку представляє президент країни Реджеп Таїп Ердоган, це територія, на яку Туреччина повинна мати вплив як частина колишньої Османської імперії.

Таку думку в коментарі Главреду озвучив експерт з питань міжнародної політики та Близького Сходу Українського інституту майбутнього Ілля Куса і додав, що Москві позиція Анкари, звичайно ж, не подобається.

При цьому, на його думку, відкритих зіткнень між Туреччиною та Росією з цього питання не було і не буде, у всякому разі поки Крим переьуває під контролем РФ.

відео дня

"Але, однозначно, росіян турбує турецький вплив в басейні Чорного моря та на Півдні України – зрештою, Туреччина використовує Україну якраз для стримування деяких амбіцій Росії в релігійній сфері, політичному та інформаційному впливі. Тому між ними дуже обережне суперництво в цьому регіоні", - зазначив Куса.

читайте такожЕксперт розкрив, у чому інтерес Туреччини в українсько-російському конфліктіЕксперт додав, що Крим для Росії – чутлива та принципова тема, тому вони весь час звертають на неї увагу.

"Поки це суперництво проходить в легких формах, як і не можна сказати про те, що у Туреччини є якісь плани забрати Крим собі. Тим не менш, вона намагається впливати на півострів через кримських татар, а Росія намагається цьому всіляко перешкодити", - резюмував експерт.

Позиція Туреччини щодо конфлікту Росії та України

Офіційна Анкара підтримує територіальну цілісність України та засуджує анексію Росією Криму та окупацію Донбасу. Туреччина не визнає окупований півострів російською територією.

Однак радник Ердогана Ісмаїл Сафі стверджував, що Туреччина готова співпрацювати з Росією в анексованому Криму щодо питання соціальних потреб кримських татар.

Президент України Володимир Зеленський 10 квітня 2021 року перебував з робочим візитом у Туреччині.

Після переговорів Зеленського з його турецьким колегою Реджепом Ердоганом було підписано спільну декларацію. Президент Туреччини заявив про неухильну підтримку незалежності та державного суверенітету України.

Ердоган заявив, що на переговорах із Зеленським підтвердив принципове рішення Туреччини не визнавати анексію Криму.

Незаконна анексія Криму

У березні 2014 року в Криму під дулами російських військових пройшов так званий "референдум" про статус півострова, більшість жителів нібито висловилися за приєднання до РФ.

Пізніше Росія незаконно анексувала Крим. В Україні влада визнала 20 лютого 2014 року датою початку захоплення півострова.
Київ вважає Крим українським.

Україна та низка західних держав покарали Москву за захоплення півострова – запровадили санкції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти