Експерт пояснив, чи варто сподіватися Україні на вільнюські гарантії від НАТО

26 липня 2023, 03:40
Головне, вважає експерт Тарас Загородній - це щоб НАТО надавало Україні вагому допомогу зброєю.
Загородній, Україна, НАТО
Експерт Тарас Завгородній вважає, що в кінцевому підсумку Україна повинна опинитися в НАТО/ колаж Главред, фото УНІАН і facebook.com/navy.mil.gov.ua

Навряд чи гарантії, які НАТО надало Україні, схожі на ті, які Альянс надав Фінляндії та Швеції. Про це під час чату на Главреді розповів політичний та економічний експерт Тарас Загородній.

"Почну з останнього питання – ні, поки не схожі. Фінляндії і Швеції США, Британія і Франція давали ядерні гарантії. Тому поки що гарантії Україні не схожі на це. Але ми і не Фінляндія або Швеція, ми поки в іншій ситуації. Те, що на Заході почали розмову про прямі гарантії, це вже добре. Далі все залежить від наповнення і від того, що ми будемо вимагати. Захід адже теж не хоче ні за кого додатково впрягатися і платити гроші. У цьому світі успішні нації люблять тільки себе, а з іншими дружать або з необхідності, або за гроші", ‒ сказав він.

Експерт вважає, що в кінцевому підсумку Україна повинна опинитися в НАТО.

відео дня

"Чи готові США підписати якийсь папірець типу Будапештського меморандуму, який нічого не означатиме для них? Готові, та хоч завтра! Тому що так вони знизять витрати. Але Україні це нецікаво, а тому все залежить від нас. А якщо паралельно з розмовою про гарантії Україна ще й буде довбати Москву і європейську частину Росії ракетами, я вас запевняю, переговори підуть веселіше. Заява про гарантії безпеки-це добре, як перший етап. Далі буде підписання. А ось наповнення вже буде залежати від нас. Все одно кінцевою точкою цього процесу має стати вступ України до НАТО. Адже так чи інакше це найвдаліший союз, який довів свою ефективність", ‒ сказав він.

Головне, вважає експерт, щоб НАТО надавало Україні вагому допомогу зброєю.

"Якщо ми поки що зупиняємося на ізраїльській моделі, це буде означати 3-10 мільярдів доларів допомоги на рік, не кредитів. Наприклад, допомоги озброєннями і літаками F-16 або F-35. Ми можемо взяти платформу F-16, поставити там свою авіоніку і встановити ракети, здатні бити по Росії. У Заходу напевно будуть умови, тобто він дасть зброю, але при цьому будуть обмеження. F-16 будуть літати, не залітаючи на територію Росії, а ось ракети, які будуть запускатися з F-16 і довбати по РФ, будуть вже Українського Виробництва. Так угоди будуть дотримані. Добре, що у Вільнюсі нам дали гарантії, принаймні, щодо озброєння, тобто щодо довгострокової підтримки. Це та милиця, яка дозволяє нам скакати хоча б на одній нозі. Друга нога-це наш ВПК, з ним можна буде вже і ходити, і бігати, і грати у футбол. Світ влаштований цинічно. І захід з великим задоволенням нічого не робитиме. Але це не в наших інтересах. Захід надає нам

Хто такий Тарас Загородній

Тарас Загородній - політтехнолог і експерт. Більше двадцяти років займається політичним консалтингом, брав участь у виборчих кампаніях в якості політтехнолога, веде блоги в українських ЗМІ. Також його запрошують на політичні ток-шоу в якості експерта.

Вступ України до НАТО

На саміті у Вільнюсі, який відбувся 11-12 липня, країни НАТО прийняли рішення, яке передбачає можливість для України вступити до Альянсу без плану дії щодо членства. Втім, Києву так і не надійшла пропозиція інтегруватися в Північноатлантичний альянс. За словами генерального секретаря Організації Єнса Столтенберга, Україна вступить до НАТО, якщо Київ виконає ряд умов.

Президент Володимир Зеленський вважає, що Україна вступить до НАТО, коли завершиться війна з агресором Росією. На думку гаранта, в самому Альянсі повинні бути зацікавлені в євроатлантичній інтеграції України не менше, ніж сам Київ.

Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що Україна поки не може отримати запрошення в НАТО. Держсекретар не бачить такої можливості, поки йде війна з окупантом Росією. Однак Альянс посилюватиме Київ для того, щоб Україна змогла наблизитися до стандартів НАТО.

Вас можуть зацікавити такі новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти