Екс-банкір Микола Лагун хоче стати банкрутом, НАБУ може запобігти збиткам для держави – ЗМІ

2 квітня 2024, 19:26
117
Екс-банкір Микола Лагун хоче стати банкрутом, НАБУ може запобігти збиткам для держави – ЗМІ
Фото: hyser.com.ua

Активізація розслідування Національного антикорупційного бюро України щодо ексвласника "Дельта Банку" Миколи Лагуна у справі про розтрату коштів рефінансування може убезпечити завдання збитків державі через штучне банкрутство, яке ініціював колишній банкір. Про це пише видання "Факти" у статті "Банківська вибірковість НАБУ?: чому однакові справи про зловживання стабкредитами Бахматюком та Лагуном розслідуються по-різному".

Видання порівнює справи Лагуна та ексвласника "ВіЕйБі Банку" Олега Бахматюка, справу якого за аналогічних обставин спрямували до суду 25 березня. Бахматюка та його сестру обвинувачують у заволодінні 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту, наданого НБУ, легалізації частини цих коштів та підбуренні керівництва центробанку до зловживання службовим становищем.

Автори нагадують, що схожу справу – про розкрадання кредиту рефінансу НБУ – НАБУ приблизно одночасно з "Віейбі" розпочинало і відносно Лагуна. "Йдеться, зокрема, про велике провадження за участі десяти комерційних фінансових установ, які виводили кошти рефінансу на суму близько 12 млрд грн через австрійський Meinl Bank AG. І "Дельта банк" був одним з них, - пишуть журналісти "Фактів" В рамках цієї схеми фінустанова Лагуна безпідставно вивела рефінансу на суму близько $84,5 млн. Загальний обсяг боргів Лагуна перед держбанками і Фондом гарантування вкладів – понад 30 млрд грн.

відео дня

Утім, на відміну від Бахматюка і "Віейбі", Лагун, на думку журналістів, набагато далі від притягнення до справедливої відповідальності. "Низку справ, де він фігурує в якості обвинуваченого, передали до суду Нацполіція та Офіс Генпрокурора. ... Нацпол розслідує справу про розтрату майна на суму 148 млн доларів, а ОГП займається іншим привласненням коштів рефінансу на 76,5 млн дол. та ухилення від сплати податків на півтора мільйона доларів. По одній іх цих справ про відмивання коштів Лагуна оголосили у розшук", - йдеться у матеріалі.

При цьому ексбанкір ініціював процедуру власного банкрутства як фізособи. "Лагун відзначав у заяві, що визнає орієнтовно 7,6 млрд грн боргів, з яких близько 5,8 млрд грн пропонує списати через скрутне фінансове становище. Мовляв, від колишнього життя топ-банкіра йому залишилися лише борги, арештовані землі на Київщині і Чернігівщині та колекція з 240 наручних годинників – які також арештовані в одному з кримінальних проваджень, як речовий доказ. І це попри те, що в бізнес-реєстрах і досі значиться декілька десятків компаній, записаних на Лагуна і його родичів, що успішно працюють і генерують доходи", - пише видання.

Суд першої інстанції заяву відхилив, натомість апеляційний суд задовольнив скаргу адвокатів Лагуна і постановив повернути справу на дорозгляд. "В разі ухвалення позитивного для Лагуна рішення – лише мізерна частина боргів буде погашена, решта – за різними оцінками від 11 до 20 млрд грн (бо Лагун фактично визнає не всі борги) ляже на плечі платників податків як збитки державних установ. При цьому ще в 2022 році стало відомо, що ексбанкір влаштувався на роботу з зарплатою 14 тис. грн і всю її перераховує на погашення боргів перед "Ощадбанком", - відзначають автори.

Паралельно зі справою про банкрутство, адвокати ініціюють закриття низки кримінальних проваджень за так званими "правками Лозового". Наприклад, можуть бути закриті справи про махінації з кредитними договорами і несплату податків у великих розмірах.

В цій ситуації активізація розслідування НАБУ щодо зловживань з коштами рефінансування – могла б суттєво послабити позиції ексбанкіра, йдеться в матеріалі. "Адже якщо в умовах гострої потреби в зовнішньому фінансуванні на найнеобхідніші витрати допустити просто списання кількох десятків мільярдів з державних банків та інших державних установ – це лише продемонструє західним партнерам байдужість держави до питань фінансової стабільності. Натомість НАБУ як орган, заточений на боротьбу саме з корупційними схемами, а не "рядовим" шахрайством, могло б продемонструвати тут лідерство і політичну волю, довівши справу до суду", - підсумовує видання "Факти".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти