Додаткові 500 МВт від сонця та потужні батареї: експерти розповіли, як Україні пережити зиму

6 червня 2024, 17:41
312
У держави є декілька місяців, щоб хоча б частково компенсувати втрати електрогенерації, але діяти треба вже зараз.
Додаткові 500 МВт від сонця та потужні батареї: експерти розповіли, як Україні пережити зиму

В України є досвід побудови альтернативної генерації, держава має лише допомогти приватним ініціативам масштабувати вже наявні, перевірені рішення. Про це заявили учасники пресконференції "Розподілена генерація. Як Україні пережити зиму 2024/2025", яка відбулася в "Інтерфакс-Україна".

"Оскільки в нас енергосистема щодня проходить краштести, вона має стати антикрихкою. Що може в цьому допомогти? На нашу думку, це розподілена генерація. Зелена генерація, ВДЕ, має стати великою системою цієї розподіленої генерації", – вважає голова правління Асоціації Сонячної енергетики України Владислав Соколовський.

За його словами, попри всі складнощі в Україні за два останні роки було побудовано 300 МВт нових потужностей малих сонячних електростанцій і 90 МВт промислових.

відео дня

"Я вважаю, що до кінця року ми можемо досягнути мінімум той же результат, який був досягнений протягом цих двох років. Тобто найближчими місяцями можна установити 400-500 МВт сонця, якщо буде підтримка від держави", – зазначив Соколовський.

Загалом під контролем України на сьогодні є 5,9 ГВт встановленої потужності промислових СЕС і приблизно 1,5 ГВт домашніх малих електростанцій. На окупованій території лишилося 950 МВт встановленої потужності промислових СЕС.

Водночас всі експерти звертають увагу на необхідність систем накопичення енергії, необхідні для всіх видів розподіленої генерації.

"Те, що стосується інфраструктури, наприклад, трансформаторних підстанцій, інших систем, це дуже важливо. Але разом з тим нам потрібно і нове, інноваційне обладнання, яке сьогодні використовується і в Сполучених Штатах, і в Європейському Союзі. Привезти, інсталювати 200, 300, 400 мегават потужностей систем накопичення для різних регіонів, щоб їх не можна було знищити. Це завдання, яке можна вирішити за декілька місяців, до початку опалювального сезону", – зазначив президент "МХП Еко Енерджи" Олександр Домбровський.

За словами експертів, в нагоді будуть всі види генерації, які вже використовуються в Україні приватним бізнесом, досвід якого треба масштабувати на всю країну. І для цього потрібна підтримка держави: спрощення дозвільних процедур, зменшення податкового та митного навантаження на імпорт енергогенеруючого обладнання, пільгові кредити та грамотне ціноутворення.

Водночас експерти зазначають, що не відкидають важливу роль традиційної централізованої, зокрема атомної генерації. Але за нинішніх умов, альтернативні види можуть стати тою допомогою, яка дозволить Україні хоча б частково компенсувати ризики майбутнього зимового періоду.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Последние новости

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти