"Будинки заваляться": експерт пояснив, що не так з програмою енергоефективності в Україні

1 лютого 2021, 15:10
Принцип і підхід до діяльності Фонду є неправильним, впевнений Олександр Скубченко.
Будинки з кондиціонером
Експерт оцінив програму енергоефективності в Україні / УНІАН

Глава Житлового союзу України Олександр Скубченко критично оцінив діяльність Фонду енергоефективності.

Як підкреслив він під час чату в Главреді, принцип і підхід до діяльності Фонду є неправильним.

"Давайте просто рахувати. У нашій державі близько 200 тисяч багатоквартирних будинків, з яких новобудов (тобто побудованих за період незалежності) – приблизно 10%. Все інше - це радянська і царська забудова. Понад 70% будинків стоять без капітального ремонту більше 50 років. Для того, щоб модернізувати будинок за програмою Фонду енергоефективності, потрібно, по-перше, створити ОСББ, а, по-друге, взяти кредит. Просто взяти кредит мешканці будинку не можуть - для цього потрібно створити ОСББ як юридична особа, якій і можуть видати кредит. В Україні сьогодні приблизно 30 тисяч ОСББ і ЖБК (житлово-будівельний кооператив, - ред.), тобто приблизно 15% від усіх будинків", - підкреслив він.

Експерт зазначив, що президент і його команда хваляться програмою Велике будівництво, в рамках якого в 2020 році було вкладено кошти в енергомодернізацію тисячі будинків в 10 містах.

"Президент їздить по країні і приймає роботи: садки, школи, дороги. Але чи бачив хто-небудь хоч раз президента на здачі багатоквартирного будинку? Ні - бо жодного будинку Фонд енергоефективності за минулий рік не видав. Станом на січень було близько 300 заявок. Але 300 заявок - це всього лише 1% від кількості ОСББ або сота частина відсотка від усіх багатоквартирних будинків в Україні! Якщо ця програма буде реалізовуватися по кілька сотень будинків на рік, то вона розтягнеться на тисячу років, а будинки заваляться, не дочекавшись модернізації та ремонту", - говорить голова Житлового союзу України.

Скубченко також додав: "У 2015 році держава все скинула на людей, сказавши: "Це – ваші будинки. Що хочете, те й робіть". Але при цьому людям був наданий тільки один механізм - створити ОСББ і взяти кредит. Так що, по суті, проблема з будинками не вирішується. А ця програма Фонду, скоріше, є програмою розвитку банківського кредитування, а не модернізації будинків".

читайте такожЗ 1 січня українці стануть безправними рабами постачальників ЖКГ-послуг

Раніше Скубченко назвав головну причину різкого стрибка газових тарифів. На його думку, держава просто відмовилася від регулювання на газовому ринку.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти