Депутати та Офіс генпрокурора протилежно відрегували на блоквання роботи АЗС "Прайм"

15 березня 2024, 19:41
прайм

Робота української мережі АЗС "Прайм" заблокована поліцією та прокурорами Дніпропетровської області шляхом арешту активів компанії та її транспортних засобів. У паливній групі Prime заявили, що розцінюють це як тиск на бізнес. Також в компанії повідомили, що за півтора року слідства, правоохоронці й досі не можуть назвати ані потерпілої сторони внаслідок нібито вчиненого правопорушення, ані розміру збитків. На інцидент виявили готовність реагувати депутати. Про це у коментарі Комерсант український повідомив нардеп, член Комітету ВРУ з питань правоохоронної діяльності Олександр Бакумов.

"Якщо дійсно є така кризова ситуація з приводу можливих неправомірних дій органів правопорядку, думаю, що це нормально належним чином проінформувати профільний правоохоронний комітет, і це питання може бути предметом для обговорення на засіданні комітету. Можна обговорити, подивитися, що це за кейс і відповідно відреагувати у встановлений законодавством спосіб. Тобто, коли надійде звернення щодо дій правоохоронців, неправомірних дій працівників правоохоронних органів, ймовірних, – то такі ситуації розглядаються на засіданні комітету. Ми не можемо впливати на судове чи досудове розслідування, оцінювати їх юридично. Але якщо є дійсно грубі порушення і тиск на бізнес, то Верховна рада і профільний комітет мають на це відреагувати", – сказав він.

відео дня

У Офісі генерального прокурора з приводу кримінального переслідування паливної групи "Прайм" уточнили, що слідство у цій справі здійснює Слідче управлінням ГУНП в Дніпропетровській області, а нагляд – прокурори Дніпропетровської обласної прокуратури.

Також в ОГП підтвердили озвучену раніше збоку "Прайм" інформацію про те, що ця справа не стосується безпосередньо діяльності їх компанії.

"…Нагляд за додержанням законів у формі процесуального керівництва (здійснюється прокурорами, – ред.) у кримінальному провадженні No 42022040000000358 за фактом незаконного виробництва на ТОВ "Павлоградський нафтопереробний завод" підакцизних товарів, які не відповідають вимогам ДСТУ, під виглядом бензину та дизельного пального", – йдеться у відповіді ОГП на запит.

У Prime, коментуючи ситуацію, підкреслюють, що придбання партії палива у Павлоградського НПЗ в 2022 році відбулося згідно з усіма вимогами законодавства та ніколи не приховувалося.

"Активи, які арештовуються – це десятки одиниць транспортної техніки, бензовози. Їх вартість абсолютна не співмірна з претензіями на нашу адресу, які, по-перше, слідством чітко не сформовані, а по-друге, ніким не доведені. Ми оскаржуємо ці арешти, звичайно. Але сама логіка дій слідства немає нічого спільного з завданнями кримінальної юстиції. По суті відбувається штучне блокування роботи підприємства, яке компанія розцінює виключно як неправомірний тиск на бізнес", – заявили в "Прайм".

В Офісі генерального прокурора також повідомили, що вказана справа не потрапила до переліку проваджень стосовно яких проводить аудит на предмет виявлення фактів тиску на бізнес. Причин, з яких це провадження, вирішити не включати до такої перевірки прокурори не навели.

Нагадаємо, у лютому сайт ОГП інформував про доручення заступника генпрокурора Дмитра Вербицького керівникам обласних прокуратур провести "аудит" кримінальних проваджень, які стосуються економічної сфери. Такі заходи вирішити вижити з метою захисту інвестицій і підприємців від зловживань збоку правоохоронців.

Експерти паливного ринку вважають, що тиск силовиків на АЗС "Прайм" може бути наслідком неконкурентної боротьби.

Паливна група "Прайм" належить Дмитру Льоушкіну. До війни під брендом Prime працювало близько 40 заправок. З 2014 року компанія двічі була вимушена здійснювати релокацію бізнесу, відновлюючи його роботу. Спочатку з Луганської до Харківської області, потім – до Рівненської.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти