Будапештський меморандум - ганьба: Данілов вилаяв дипломатів, які працювали над документом

8 червня 2022, 12:28оновлено 8 червня 2022, 13:30
Секретар РНБО Олексій Данілов конкретно назвав ганьбою Будапештський меморандум 1994 року і каже, що вважає його максимально провальним для України.
Данилов, прапори
Данилов, прапори / фото ua.depositphotos.com і УНІАН

Секретар української Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов назвав ганьбою Будапештський меморандум 1994 року і вкрай здивувався тим, що дипломати, які колись його підписали, знову хочуть взяти участь у мирних переговорах між Україною і Росією. Таку думку чиновник висловив в ефірі єдиного телемарафону.

"Мене дивує, що дипломати, які в 1994 році все це зганьбили, зараз ходять і щось пропонують. Після того ганьби 1994 року я б на їхньому місці перестав з'являтися на очі нашому суспільству. А вони мають нахабство продовжувати пропонувати свої послуги", - сказав секретар Радбезу.

Данілов нагадав, що спершу підписантами цього меморандуму були Україна, США, Росія і Великобританія, але потім до них приєднався Китай. А від офіційного Пекіна офіційний Київ не отримав ніякої допомоги в умовах повномасштабної військової російської агресії.

відео дня

Довідка. Будапештський меморандум - міжнародний договір, який уклали в 1994 році в столиці Угорщини Україна, США, РФ і Великобританія. Згідно з документом, офіційний Київ взяв на себе зобов'язання позбавити країну від ядерного статусу (а в ті часи в межах України були боєголовки, які підносили її на третє місце за величиною ядерного потенціалу в світі). Згодом всі боєголовки були або знищені, або передані РФ. Натомість три інших підписанти зобов'язалися стати гарантами безпеки України.

читайте такожСумніви в Будапештському меморандумі, або як Україна шукає собі інструмент безпеки

Будапештський меморандум

Наприкінці 2019 року один із учасників переговорів, український дипломат Олександр Чалий публічно заявив про те, що початковий текст Будапештського меморандуму серйозyj відрізнявся від версії, підписаної лідерами України, США, РФ та Великобританії.

За його словами, у далекому 1994 році українська делегація намагалася домогтися для тексту меморандуму статусу міжнародно-правового договору - з подальшою ратифікацією парламентами всіх країн-підписантів.

Як додає Чалий, представники Вашингтона зробили все можливе, щоб вихолостити весь юридичний зміст меморандуму.

"Позиція Росії була більш нейтральною. Той документ, який ми отримали – це була можлива межа компромісу", - казав тоді Чалий.

Пізніше повідомлялося, що радник голови Офісу президента України Олексій Арестович розповів - в армії Путіна вистачить ракет до завершення війни. Росія продовжує атакувати Україну та нарощує свої війська для наступу на Донбас.

"Зараз йде друга фаза (війни - Главред). Я, якщо пам'ятаєте, якраз і говорив, що активна фаза триватиме два-три тижні, але це після настання. Друга фаза: під час неї практично нічого не загрожує Києву, Чернігову, Харкову, Сумам, можуть бути ракетні обстріли, тому що ракет у них вистачає. По нас, до речі, стріляють крилатими ракетами, які ми віддали за Будапештським меморандумом. І цих ракет вистачить до кінця війни", - сказав чиновник.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти