Антитютюновий законопроект суперечить директивам ЄС – експерт

29 травня 2020, 14:37
54
Жорсткі обмеження вдарять по роздрібній торгівлі та бюджету України.
Антитютюновий законопроект суперечить директивам ЄС – експерт

В умовах економічної кризи, спричиненої пандемією коронавірусу, найбільше страждає малий і середній бізнес. Натомість, українська влада не демонструє підтримки українським підприємцям. Про це під час круглого столу "Наслідки карантину для Економіки України" в Укрінформі заявив голова Національної організації роздрібної торгівлі Микола Ганул.

"Малий і середній бізнес наріз є найбільш враженим. Під час карантину він практично повністю припинив свою операційну діяльність і наразі дуже повільно відновлює роботу. Ми знаємо, що в усьому світі і в Україні малий і середній бізнес є основою держави, забезпечуючи її стабільне функціонування. І влада мала би працювати над рішеннями, які допомагали б малому і середньому бізнесу, а не шкодили йому, що і відбувається зараз", - заявив експерт.

На думку Ганула, особливої шкоди для роздрібної торгівлі може завдати прийняття законопроекту №2813.

відео дня

"Наша спілка хоче звернути увагу на законопроект №2813, який наразі розглядається у Верховній Раді і готується до голосування. І саме цей законопроект несе ризики для діяльності малого і середнього бізнесу. Перш за все, некоректно зроблений переклад та інтерпретація деяких директив ЄС. До прикладу, є положення щодо заборони викладки тютюнових виробів. Раніше ця норма містилася в іншому законопроекті, однак тоді аналіз міністерства фінансів вказав, що таке рішення призведе до недоотримання в бюджет 3,9 млрд. грн", - додав Ганул.

Експерт вважає, що даним законопроектом вводяться жорсткі обмеження, які вдарять по роздрібній торгівлі та бюджету України.

"Наразі ситуація виглядає ще більш загрозливою, особливо в умовах кризи. За нашими прогнозами, введення заборони викладки та введення стандартної пачки може призвести до зростання контрафактної продукції, що зменшить надходження державного бюджету. Ще одна норма запропонованого законопроекту, якої нема в директивах ЄС – це збільшення віку купівлі і продажу тютюнової продукції з 18 до 21 року. Це значно обмежує можливість роботи працівників у сфері торгівлі, яким не виповнився 21 рік", - підсумував експерт.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти