Лікарка розповіла, хто такі "суперносії" COVID-19 і чому їх варто боятися

26 березня 2020, 02:52
Алла Мироненко радить максимально скоротити спілкування дітей з дідусями і бабусями.
коронавірус,Україна
Україна перебуває на початковій стадії епідемії COVID-19/ УНІАН

Україну атакував коронавірус COVID-19. Китайська хвороба проникла вже у 13 областей і місто Київ. Станом на 25 березня заражені 113 осіб і зафіксовані чотири смерті.

За словами вірусолога і доктора наук Алли Мироненко, Україна перебуває на самому початку епідемії, попереду – пік захворювань, а лише потім очікується спад. Таким чином, кількість інфікованих неминуче зросте. У зв'язку з цим потрібно звернути увагу на так званих "суперносіїв" коронавірусу – тобто людей, які інфіковані, але не мають ознак захворювання, але при цьому здатні заразити багатьох.

"За даними китайських колег, такими "суперносіями" виявляються діти. Вони можуть бути інфіковані, але не мати клінічних проявів хвороби", - сказала Мироненко в інтерв'ю НВ.

відео дня

Що стосується дорослих людей, то, як правило, у них інфекція майже завжди проявляється тими чи іншими симптомами.

Вірусолог зазначила, що на сьогодні критично важливо скоротити спілкування дітей з дідусями і бабусями, оскільки саме літні люди перебувають у групі ризику.

При цьому вірусолог спростувала думку про те, що чим менше людина отримала вірусу, тим легше протікатиме хвороба. За її словами, термін "вірусне навантаження" більше застосовується до інфекцій крові, таких як ВІЛ або гепатит.

"Навряд чи коректно оперувати ним (терміном "вірусне навантаження", - ред.) щодо повітряно-крапельних інфекцій, змиви бронхів або мазки з носоглотки нестабільні. І припущення, що якщо менше вірусу отримав — хворієш легше, не завжди виправдане. Так, доза збудника може обумовлювати тяжкість перебігу хвороби. Але не у всіх. Найчастіше тяжкість перебігу хвороби обумовлена реакцією імунної системи людини. Це індивідуальний процес", - резюмувала експерт.

читайте такожКоронавірус: на Тернопільщині зафіксували нову смерть від Covid-19

Як повідомляв Главред, раніше вірусолог і доктор наук Алла Мироненко заявила, що готовність нашої країни до епідемії коронавірусу "не дуже хороша". За її словами, проблема не лише у відсутності обладнання, але й у нестачі кваліфікованих фахівців.

Також Мироненко розповіла, що отримати імунітет від коронавірусу COVID-19 можна двома шляхами - перехворіти і одужати або отримати вакцину. Однак вакцинацію робити поки нічим.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти