Месенджер Telegram зазнає збитків і шукає мільярд $ на їх покриття

28 лютого 2021, 17:09оновлено 28 лютого 2021, 18:02
Компанії потрібні кошти на погашення боргів у квітні, а також продовження операційної діяльності.
Telegram_талеграм_телеграмм
Telegram займе $1 млрд через збитки / Reuters

Telegram постійно зазнає збитків, групі не вистачає капіталу, а активи не покривають зобов'язання, випливає з фінансової звітності групи за 2018-2020 роки, з якої ознайомилися редактори VTimes.

Щоб вирішити ситуацію, команда месенджера пропонує інвесторам вкласти $1 млрд (понад 25 млрд грн) в його облігації та обіцяє цілий набір проєктів з монетизації Telegram, аби повернути гроші за п'ять років і дати компанії вижити.

Все тому, що Telegram, навіть попри висхідну популярність, постійно зазнає збитків, а активи не покривають зобов'язання. Зокрема. 2018 і 2019 роки були завершені для месенджера зі збитками в 172,7 млн і 150,9 млн доларів відповідно. Якщо вірити фінансовій звітності, Telegram за два з половиною роки не отримувала дохід від операційної діяльності.

відео дня

Тому засновник і керівник месенджера Павло Дуров прийняв рішення випустити облігації, які допоможуть виплатити термінові борги (до 30 квітня група повинна повернути майже 626 мільйонів доларів інвесторам в блокчейн-платформу TON). Гроші, що залишилися після розрахунку за боргами від випуску облігацій Telegram планує витрачати в наступних пропорціях:

  • 35% — обладнання. Telegram продовжить вкладати у власні сервери та мережеве обладнання, щоб не залежати від сторонніх постачальників хмарних рішень;
  • 25% — верифікація користувачів. Компанія відправляє sms кожному користувачеві при реєстрації, щоб переконатися в актуальності його номера;
  • 15% — винагороди співробітникам;
  • 15% — Оренда місця в центрах обробки даних + 5% — провайдери Інтернет-трафіку;
  • 5% — техпідтримка.

Облігації ж розміщуватимуть на міжнародному ринку Лондонської фондової біржі. Їх випускатимуть строком на п'ять років (погашення у 2026 р.) і номіналом не менше 200 000 доларів.

Якщо Telegram проведе IPO, власники облігацій отримають право конвертувати їх в акції з дисконтом в 10% до ціни розміщення. Розрахувавшись за терміновими боргами шляхом випущених облігацій, команда Telegram збирається різними способами монетизувати месенджер, як обіцяв Павло Дуров.

Приблизно до 2023 р. Telegram планує наступні проєкти:

Основа. Заробіток на рекламі, див. впровадження рекламних постів в канали Telegram. За розрахунками месенджера, кожен місяць Telegram генерує в середньому близько 350 млрд показів аудиторії на 42 млн активних каналів. Якщо аудиторія месенджера продовжить приростати щорічно по 40% (власні дані Telegram), то число показів має зрости майже до 2 трлн до 2025 р.і кожен десятий показується пост зможе бути рекламним.

Додаткові можливості для заробітку. Сюди входить продаж преміальних стікерів, впровадження в чат ігор за моделлю поділу виторгу зі сторонніми розробниками ігор, які зможуть заробляти на рекламі у своїх іграх, а також створення додаткових сервісів для корпоративних клієнтів і організувати платформу для продажів.

читайте такожУ Telegram тепер можна перенести листування з інших месенджерів: як це зробити

24-го числа команда месенджера Telegram випустила велике оновлення до версії 7.5, в якому, наприклад, груповий чат можна перетворити в групу для трансляцій з необмеженою кількістю учасників.

А ще імпортовані та вихідні повідомлення тепер будуть об'єднані та відсортовані відповідно до дати початкової відправки. Апдейт вже поширюється в App Store і Google Play, але, якщо його ще немає для ваших пристроїв, просто почекайте кілька годин.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти