Розкладка "UA": виробники товарів для геймерів вихопили тренд на українізацію кіберпростору

16 серпня 2021, 21:59
В Україні виросло нове покоління гравців, для яких більш природно і доступно використовувати в ході гри українську мову.
Розкладка 'UA': виробники товарів для геймерів вихопили тренд на українізацію кіберпростору

Культура геймінгу в Україні набирає обертів. Тепер гравці не просто розважаються — навколо комп'ютерних ігор вибудовується власна індустрія. І, за словами учасників ринку та самих гравців, попит на український продукт у цій індустрії поступово збільшується.

Do you speak… ukrainian?

В Україні виросло нове покоління гравців, для яких більш природно і доступно використовувати в ході гри українську мову. На такий попит реагують виробники ігор та периферії, які зараз активно реалізують перекладацькі кампанії в гейм-секторі.

відео дня

"В останні роки доволі багато проектів перекладаються на українську. Великий плюс, що самі гравці просять про подібне, якщо гру роблять в Україні — нарешті наші починають вимагати оригінальну українську локалізацію, — говорить Марія Гуреш, яка активно грає в комп'ютерні ігри та цікавиться їх історією.

Геймерка наводить приклади доволі успішних перекладацьких компаній, які "рвуть" своїми перекладами традиційні російськомовні шаблони.

"В іграх дуже багато тексту: це діалоги, опис предметів, описи локацій. Деякі ігри мабуть мають більший обсяг ніж "Війна та мир". І є дуже круті перекладацькі компанії — SBT localization наприклад, вживають колоритні українські фрази, такі як "шляк би трафив". Нещодавно був анонс нового "Сталкера", але він в основі російський. То наші висловили доволі серйозні претензії, що "історично так склалось" — більше не аргумент", — розповідає Марія.

Спільноти, об'єднані українським перекладом

В середовищі геймерів уже є навіть цілі спільноти україномовних гравців — вони відслідковують ігри, які виходять з українською локалізацією. Також слідкують за пропозиціями розробників — ті часто оголошують конкурси голосів на те, яку нову мову додати до гри.

Одна з таких спільнот — Steam українською. Це неофіційна спільнота про Steam для україномовних геймерів, яка створена і підтримується спільнотою українських перекладачів Steam Translation Server.

Від контенту до мови техпідтримки — курс на українську

Аудиторія геймерів-аматорів дедалі більше виявляє інтерес до українського інтерфейсу, відповідно, є сенс випускати клавіатури з українською розкладкою, писати україномовні огляди та інструкції. Це підтверджують і фахівці найбільшого в Україні виробника та дистриб’ютора ігрової периферії HATOR, який з’явився на ринку України та Центрально-Східної Європи у жовтні 2018 році.

"Попит на це однозначно є. І з кожним днем ​— дедалі більше. Це повільний, але все ж — цілком відчутний процес зміщення "повзунка" кількості україномовних користувачів в бік збільшення. Відповідно, і попит на локалізований продукт — дедалі помітніший, у чому б це не виражалося — починаючи від контенту сайту і закінчуючи мовою, якою розмовляє технічна підтримка", — говорить Микола Очкань, провідний маркетолог бренду.

Хоча першою продукцією у 2018 році HATOR були п’ять геймерських крісел, що, звісно, не мають мовного забарвлення, проте українізація втілилася у життя шляхом запуску веб-сайту, техпідтримки та рекламних комунікацій українською. Однак, як не дивно, досвід глибокої локалізація в Україні допоміг HATOR при виході на іноземні ринки, зокрема на молдовський ринок в 2019 році та в Грузію і Вірменію минулого року, стверджує Микола.

Розкладка 'UA': виробники товарів для геймерів вихопили тренд на українізацію кіберпростору

Проте українська мова повинна ще наверстати багато. Так, приміром, статистика запитів Google на території України за останніх три місяці демонструє, що лише біля 22% запитів надходять до системи українською, а англійською поки лише трохи більше трьох. Втім у порівнянні з ранніми 2000-ми, прогрес в українізації шалений, а тренд на збільшення україномовних запитів буде ще зростати. Тому бажання українських виробників залучати все більше українську варто лише привітати та заохочувати.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти