Зими не буде: синоптик спантеличив несподіваним прогнозом і назвав терміни

31 серпня 2021, 07:59оновлено 31 серпня 2021, 11:45
Щорічно в середньому на 10-15 днів збільшується теплий літній період, підкреслив Микола Кульбіда.
погода_зіма_снег_солнце
Українцям пообіцяли глобальні зміни клімату / 1zoom.ru

Глобальне потепління мало значний вплив на клімат в Україні, заявив директор Українського гідрометеорологічного центру Микола Кульбіда.

Україна відноситься до тих країн, в яких глобальне потепління відбувається досить відчутно - середньорічна температура за останні кілька років збільшилася на 1,6-1,7 градуса Цельсія, розповів він в інтерв'ю виданню Парламент.uа.

"Крім того, щорічно в середньому на 10-15 днів збільшується теплий літній період, а зимовий скорочується. Якщо все так і буде продовжуватися, то не виключено, що через 20-25 років зими в Україні взагалі не буде", - не виключив синоптик.

Разом з тим директор Укргідрометцентру говорить, що в 2021 році в Україні буде найбільший урожай за всю історію, починаючи з Київської Русі.

"Все це через сприятливі погодні умови, які були під час посівної. Зокрема, цього року очікується найбільший урожай кукурудзи та озимих культур", - підкреслив він.

Співрозмовник додав, що в Україні залишаються значні загрози глобального потепління для аграрного сектора.

"Але сучасні технології дозволяють уникати негативних наслідків. Думаю, наші аграрії враховують це, особливо великі агрохолдинги", - резюмував Кульбіда.

читайте такожВід спеки до різкого похолодання: у вересні вріже "дубак", синоптик назвав дати

Раніше кліматолог Світлана Краковська заявила, що в Україні темпи потепління перевищують глобальні, в тому числі середньоєвропейські.

За її прогнозом, в Україні кліматичне літо (коли середньодобова температура перевищує +15 градусів), буде набагато довше - триватиме на півдні з трьох до п'яти місяців (три з них з будуть з тропічними ночами).

У свою чергу директор Українського гідрометеорологічного центру Микола Кульбіда заявив про те, що в разі продовження підвищення середньої температури Україні загрожують серйозні кліматичні зміни. "При збереженні таких тенденцій на всьому півдні України, а також в частині центральних областей, Клімат буде, як наприклад зараз в Греції. Сухі субтропіки", - сказав синоптик.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти