Сніг зникне, а Україна перетворитися на тропіки: кліматолог дала страшливий прогноз

10 серпня 2021, 08:15оновлено 27 грудня 2021, 10:28
В Україні кліматичне літо буде набагато довше, прогнозує Світлана Краковська.
спека, посуха, Клімат
На Україну чекає зміна клімату / Фото pixaby

В Україні темпи потепління перевищують глобальні, в тому числі середньоєвропейські, заявила кліматолог Світлана Краковська.

Як підкреслила вона в інтерв'ю Українській правді, яскравим кліматичним показником є тропічні ночі (явище, при якому температура вночі не опускається нижче +20 градусів).

"Так, в тому і проблема. Коли у нас таких ночей було кілька і тільки в південних регіонах - Крим, узбережжя Чорного і Азовського морів. А поки ми їх і в Києві, і в Чернігові - кілька тижнів таких ночей на рік ми однозначно в останні роки. І тропічних ночей ставати все більше. У Південному регіоні до середини століття вони триватимуть більше місяця, наприклад. До кінця століття - це буде буквально все календарне літо", - попередила експерт.

За її прогнозом, в Україні кліматичне літо (коли середньодобова температура перевищує +15 градусів), буде набагато довше - триватиме на півдні з трьох до п'яти місяців (три з них з будуть з тропічними ночами).

Кліматолог також зазначила, що незабаром в Україні сніговий покрив, тривалість стійкого снігового покриву і його залягання, буде зменшуватися.

"За умови середнього рівня викидів він зникне до середини століття. Ні, це не означає, що у нас не буде снігопадів або сильних снігопадів - швидше за все, вони будуть у другій половині зими і в її кінці. Їх ніхто не скасовує. Це означає, що сніг не лежатиме на поверхні", - резюмувала Краковська.

читайте такожПісля нової хвилі спеки Україну атакує різке похолодання: синоптик назвала дати

Раніше директор Українського гідрометеорологічного центру Микола Кульбіда заявив про те, що в разі продовження підвищення середньої температури Україні загрожують серйозні кліматичні зміни.

"При збереженні таких тенденцій на всьому півдні України, а також в частині центральних областей, Клімат буде, як наприклад зараз в Греції. Сухі субтропіки", - сказав синоптик.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти