Зеленський чекає Шольца і Штайнмаєра в Києві 9 травня

6 травня 2022, 18:43
Президент України вважає, що це було б "потужним політичним кроком" - приїхати саме в цей день.
Зеленський чекає Шольца і Штайнмаєра в Києві 9 травня
Штайнмаєра вже чекають у Києві / Колаж: Главред

Президент України Володимир Зеленський запросив канцлера Німеччини Олафа Шольца і федерального президента Франка-Вальтера Штайнмаєра приїхати до Києва.

Як заявив президент у інтерв'ю Королівському Інституту міжнародних відносин (Chatham House), така поїздка могла б відбутися 9 травня, коли в Росії відзначається День Перемоги.

"Канцлер Шольц запрошений до Києва, запрошення залишається в силі. Він міг би зробити цей потужний політичний крок, приїхавши сюди 9 травня. Я не буду пояснювати, я думаю, ви повинні розуміти чому. Іноді в історії ми повинні робити певні кроки заради нашої єдності, навіть якщо у відносинах є якась прохолода", -зазначив Зеленський.

відео дня

Президент також повідомив, що розмовляв зі Штайнмаєром і теж запросив його.

"Я передав через нього запрошення канцлеру. Україна особливо відкрита під час війни. Ви можете приїхати в будь-який час", - додав Зеленський.

Чому німці ніяк не приїдуть до України

13 квітня з'явилася інформація, що у Києві відхилили візит федерального президента Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєра через його тісні зв'язки з Кремлем. Візит нібито мав відбутися одночасно з візитами президентів Польщі, Естонії, Латвії та Литви до Києва 13 квітня.

читайте такожНемає надії, що все закінчиться швидко: Шольц озвучив прогноз про тривалість війни в Україні

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що спантеличений відмовою офіційного Києва прийняти президента Франка-Вальтера Штайнмаєра, проте сам поки не планує їхати в Україну. Канцлер пояснив, що був у Києві за кілька днів до початку війни. Він також розповів, що часто телефонує президенту Володимиру Зеленському.

Він зазначив, що рішення Києва не приймати федерального президента Франка-Вальтера Штайнмаєра збило його з пантелику.

"Було б добре прийняти його", - сказав Шольц, відмовившись від подальших коментарів.

Того ж дня ввечері, 13 квітня, Зеленський у відповідь заявив, що ні він, ні Офіс Президента не отримували офіційного звернення з приводу візиту федерального президента Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєра в Україну.

"Щодо Німеччини, по-перше, я як президент і наш офіс офіційно не отримували звернення президента Німеччини та офісу президента Німеччини з приводу візиту в Україну. У нас країна вільна, і ми готові бути "транзитною державою" суто якщо це питання економічне, а не політичне", - сказав Зеленський на прес-конференції.

5 травня німецькі ЗМІ повідомили, що Зеленський і Штайнмаєр провели переговори і "владнали непорозуміння", які були між ними.

Штайнмаєр висловив Зеленському повагу і запевнив у підтримці українського народу у війні проти російського агресора. Зеленський у відповідь "сердечно" запросив до Києва федерального президента Німеччини і канцлера Олафа Шольца.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти