На Зеленського, Путіна, Меркель і Макрона очікує діалог щодо Донбасу: експерт зробив прогноз

14 жовтня 2021, 05:52
Зобов'язання щодо Донбасу будуть передані новому уряду Німеччини, вважає Ігор Попов.
Нормандський формат
Зустріч лідерів нормандського формату може пройти в режимі онлайн - політолог / Reuters

Новий саміт лідерів країн нормандського формату – президента України Володимира Зеленського, глави РФ Володимира Путіна, канцлерки Німеччини Ангели Меркель і президента Франції Еммануеля Макрона – планують провести через відеозв'язок. Це буде робоча зустріч, в рамках якої німецька сторона передасть свої зобов'язання щодо Донбасу новому уряду. Для Києва залишається важливою посередницька функція Берліна щодо російсько-українського конфлікту. Про це заявив політичний експерт Ігор Попов.

У ефірі телеканалу Україна 24 він розповів про те, що зустріч лідерів нормандської четвірки навряд чи стане переможною. Швидше за все, це будуть робочі перемовини через відеозв'язок, під час яких німецький уряд передасть свої зобов'язання щодо Донбасу наступному Кабміну ФРН.

читайте такожДіалог Меркель і Макрона з Путіним і Зеленським став проривом: оголошено про нову зустріч щодо Донбасу"Що стосується особистої зустрічі лідерів, то, як я знаю, вона планується попередньо онлайн. Якби це була переможна зустріч, де вдалося досягти остаточного миру, консенсусу, щастя для всіх, то, звичайно, лідери люблять приїжджати на такі зустрічі, де вони підписують документи, за які отримують Нобелівську премію. Але, оскільки ми навряд чи побачимо такий результат, то така зустріч може відбутися онлайн, і тоді це нормальна робоча зустріч з передачею зобов'язань німецької сторони своїм наступникам - наступному уряду", - вважає експерт.

Також він додав, що зустріч у нормандському форматі є важливою для України, причому передача зобов'язань у Німеччині посприяє збереженню важливого посередника на перемовинах щодо врегулювання конфлікту з Росією.

"Для нас будь-яка нормандська зустріч важлива - і на рівні міністрів, і на рівні лідерів. Швидше за все, німецька ініціатива пов'язана з тим, що передаватиметься влада. І українське питання, питання Донбасу також збираються передати новому уряду. Це дуже правильно. Ми не втратимо німецьких політиків як посередників у даному питанні. Це для нас дуже важливо", - підкреслив Ігор Попов.

Перемовини щодо Донбасу в нормандському форматі

Президент України Володимир Зеленський 11 жовтня поспілкувався через відеозв'язок з канцлеркою ФРН Ангелою Меркель і президентом Франції Еммануелем Макроном. Лідери країн нормандської четвірки домовилися про актуалізацію перемовин щодо Донбасу на високому рівні і початок дискусії відносно організації саміту лідерів нормандського формату.

Після цього відбулася розмова Меркель і Макрона з президентом РФ Владмиром Путіним. Російський глава держави звинуватив Україну в, мовляв, невиконанні всіх домовленостей щодо Донбасу, які були досягнуті в рамках нормандських самітів. У Кремлі погодилися на активізацію перемовин у нормандському форматі та обговорення умов проведення зустрічі нормандської четвірки.

Пізніше представник німецького уряду Штеффен Зайберт підкреслив, що сторони домовилися обговорити питання організації зустрічі в рамках нормандського формату на рівні міністрів закордонних справ. Зустріч має відбутися найближчим часом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти