У Кабміні зізнались, чому Україну не покликали на саміт НАТО

7 червня 2021, 22:25
Стефанишина зазначила, що лідерам НАТО слід було б вислухати Україну, оскільки на саміті планується обговорення російської агресії.
НАТО
Чому Україну не запросили на саміт НАТО пояснили в Кабміні / УНІАН

Віце-прем'єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанишина пояснила, чому Україну не запросили на майбутній саміт НАТО. За її словами, відсутність України пов'язана з форматом заходу, пише Україна 24 у понеділок, 7 червня.

Нинішній саміт НАТО в певному сенсі носить позачерговий характер, оскільки спочатку планувався на осінь, але через візит президента США до Європи, його вирішили перенести на середину червня.

"Він буде дуже короткий і тільки для держав-членів НАТО. Тому ніхто, окрім членів НАТО, не бере участі саме в пленарній частині - ні Україна, ні Грузія, ні будь-яка інша країна, навіть країни з партнерством з розширеними можливостями", - сказала вона.

відео дня

Водночас Стефанишина зазначила, що лідерам НАТО слід було б вислухати Україну, оскільки на саміті планується обговорення російської агресії.

читайте такожУ Зеленського заявили про таємне рішення РНБО щодо інтеграції України в НАТО

"Ми вважаємо, що коли розглядається питання російської загрози мілітаризації Криму, ситуації з безпекою в Україні, Україна обов'язково повинна мати можливість виступити, донести свою позицію... Але сам формат саміту передбачає участь лише країн Альянсу", - додала вона.

Інтеграція України в НАТО

Президент Польщі Анджей Дуда 3 травня зробив заяву, згідно з якою на саміті НАТО 14 червня держави планують обговорити "дорожню карту" для України в Північноатлантичному альянсі. Політик зазначив, що Києву потрібно буде виконати низку вимог для вступу до блоку.

Заступник Голови ОП Ігор Жовква стверджував, що Україна не братиме участі в саміті НАТО. Однак Київ запевнили в тому, що питання надання ПДЧ українській державі буде обговорюватися в рамках заходу.

У НАТО, у свою чергу, підкреслили, що керівництво блоку щодо надання Україні та Грузії Плану дій щодо вступу до Альянсу керується рішенням саміту в Бухаресті 2008 року, згідно з яким країни приєднаються до блоку безпеки тоді, коли прийде час.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти