Шантаж Газпрому через ПП-2 і газова криза у Європі: експерт пояснив угоду Зеленського з Росією

25 жовтня 2021, 05:28
Україна готова постачати 200 мільйонів кубометрів газу до Європи на добу і не намагається нікого шантажувати, сказав Геннадій Кобаль.
Газпром
Газпрому буде складно пояснити Європі, чому у Москві не згодні з ініціативою Києва - експерт / УНІАН

Ініціатива президента Володимира Зеленського, який запропонував Росії 50% знижку на транзит газу до Європи, є доброю волею України і бажанням підтримати Євросоюз у складний момент. Росіяни на тлі газової кризи чинять тиск на європейські країни, вимагаючи прискорення сертифікації Північного потоку-2. А Київ нікого не шантажує і готовий прокачувати навіть 200 мільйонів кубометрів газу на добу, пропонуючи вигідні умови. Газпром навряд чи знайде, чим відповісти Європі на таку ініціативу української держави. Про це заявив експерт у сфері енергетики Геннадій Кобаль.

У ефірі телеканалу Україна 24 він розповів про те, що ідея Києва у цій ситуації є актуальною і корисною ініціативою, яка показує наміри держави підтримати Європу в складній ситуації.читайте такожЄвропі взимку загрожують величезні збитки: Зеленський закликав вирішити газову кризу і запропонував РФ угоду

"На мій погляд, цей крок з боку України дуже своєчасний і дуже корисний для того, щоб показати нашу добру волю і наше бажання співпрацювати і підтримувати Європу в цей складний час енергетичної кризи", - зазначив експерт.

Він акцентував увагу на тому, що газова криза в Євросоюзі відбувається на тлі тиску Росії на європейські країни, яка вимагає прискорити запуск магістралі Північний потік-2. Тим часом Україна пропонує конструктивне вирішення проблеми і може постачати до Європи навіть 200 мільйонів кубометрів газу на добу і пропонує знижку.

"Це ситуація цікава, те, що відбувається на тлі кризи у Європі, і на тлі того, що росіяни тиснуть на Європу, щоб швидко провести сертифікацію "Північного потоку-2". У свою чергу, Україна пропонує вже без затримок, хоч завтра збільшити вдвічі. Наразі ми постачаємо 86 млн (кубометрів на добу), ми можемо постачати хоч 200 млн транзиту завтра... Тим більше, щоб нам не дорікали, що ми хочемо скористатися складною ситуацією у Європі, заробити гроші, ми готові зробити це дешевше в два рази", - додав Кобаль, підкресливши, що у Газпрому, швидше за все, не знайдеться зрозумілих для Європи аргументів, чому у Москві не згодні на таку угоду.

Газова криза у Європі

Ринок газу в ЄС з початку серпня поточного року занурився в затяжну кризу. Ціна на газ у Європі швидко зростала і регулярно била рекорди. Наприклад, 6 жовтня вартість тисячі кубометрів палива на біржах досягала 1924 долара.

Президент РФ Володимир Путін того ж дня допустив можливість збільшення Газпромом прокачування газу до Європи на 15%. Після такої заяви ціна на газ різко впала до 980 доларів.читайте такожУкраїна трощить газову кризу в ЄС: Київ своєю ГТС готовий постачати Європі 55 млрд кубометрів газу

За даними на неділю, 24 жовтня, вартість тисячі кубометрів газу на нідерландському хабі TTF становить близько 1000 доларів.

Шантаж Газпромом Європи на тлі запуску Північного потоку-2

Газова криза у Європі пов'язана з низкою певних факторів. Серед них називають низький рівень запасів палива в підземних сховищах після торішніх зимових холодів і позицію Росії - Газпром відмовляється від додаткових постачань газу до ЄС шляхом ГТС України на тлі майбутнього запуску російського газопроводу Північний потік-2.

Голова правління НАК Нафтогаз Юрій Вітренко називає ситуацію з підйомом цін на газ у Європі газовим шантажем Газпрому. За його словами, на поточний рік росіяни заздалегідь забронювали менше постачань газу через Україну, а наразі поставили ультиматум ЄС: або дешевий газ і запуск Північного потоку-2, або проблеми з постачанням палива шляхом української газотранспортної системи.

У компанії-операторі ГТС України також вважають, що газова криза у Європі спровокована політикою Газпрому. Росіяни торгуються за вигідні для себе умови в процесі сертифікації трубопроводу ПП-2.

Представник Росії в ЄС Володимир Чижов 19 жовтня зробив заяву про те, що газопровід Північний потік-2 готовий до роботи. Наразі залишилося пройти процедуру сертифікації магістралі. Як підкреслив Чижов, чим швидше запрацює трубопровід, тим краще буде для Європи.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти