Росія атакуватиме Україну не лише на Донбасі: експерт назвав сценарій агресії Кремля

18 листопада 2021, 05:28
Росія чинить тиск не тільки на Україну, а й на Захід, проте Європа не налаштована на протистояння з Москвою, вважає Богдан Петренко.
війська РФ
Москва готова розхитуватиме ситуацію по всій Україні - експерт / Reuters

Якщо РФ піде на сценарій великої війни проти України, вона, як і раніше, діятиме на гібридному рівні. Російська влада ставить перед собою мету дестабілізації ситуації в країні і створення передумов для появи гібридних військ Москви без розпізнавальних знаків. Тому Києву слід дотримуватися пильності не тільки на Донбасі, але й на решті території держави. Йде тиск не тільки на Україну, а й на Захід, проте Європа не готова протистояти Росії. Про це заявив заступник директора Інституту досліджень екстремізму Богдан Петренко.

У ефірі телеканалу Україна 24 він розповів про те, що Росія чинитиме тиск на українську державу не тільки на Донбасі. Для початку великої війни Москва знову використає гібридні механізми. Йдеться про розхитування ситуації всередині країни і запуск гібридних російських військ без розпізнавальних знаків. З цієї причини треба стежити за ситуацією не тільки на Донбасі, але й на всій території країни.читайте такожБитва військ країн ЄС з армією Росії за Україну: у Європі назвали сценарій відповіді на удар по Києву

"Для того щоб провести справжні бойові дії, перейти лінію зіткнення і продовжити активний наступ на територію України, Росія не діятиме безпосередньо. І вона не діяла перед цим безпосередньо. Для цього вона зазвичай використовуватиме якісь внутрішні негаразди, створювати внутрішні проблеми перед тим, як російські проксі, тобто фактично російські війська, з яких будуть зняті розпізнавальні знаки, перейдуть цю лінію зіткнення. Перше, що потрібно робити для оборони України - це не тільки оберігати спокій на Донбасі, а й оберігати спокій всередині країни, тому що розхитування відбуватиметься", - зазначив Петренко.

Крім того, за його словами, ситуація з передислокацією військ на окупованому Донбасі і на території РФ – це проблема не тільки України, а й Заходу. Москва чинить комплексний тиск, про що свідчить ситуація з міграційною кризою біля кордонів Польщі.

"Що стосується взагалі ситуації на Донбасі, пов'язаної з переміщенням російських військ на території Російської Федерації, ми повинні це комплексно розглядати не тільки як проблему України. Відбувається тиск не тільки на Україну, а й на Захід, у тому числі для просування російських інтересів. Це один з елементів Росії. Інший елемент - у Білорусі відбувається так звана міграційна війна. Це складова тієї ж гібридної війни Російської Федерації проти Європи", - уточнив експерт.

Також він додав, що за такої обстановки у Європи немає бажання розуміти появи всіх цих загроз з боку Росії. Саме тому санкції впроваджуються не проти Путіна, а щодо Лукашенка.

"Європа можливо і усвідомлює це, але протистояти Росії вона, мабуть, не хоче, тому що ми бачимо, що санкції, наприклад, впроваджуються проти Лукашенка, а не щодо Путіна", - підкреслив Богдан Петренко.

Війська Росії біля кордонів України

Американські видання The Washington Post і Politico раніше публікували матеріали і супутникові фотознімки, які свідчили про концентрацію Росією військ біля кордонів України.

Генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Йенс Столтенберг заявив, що Альянс фіксує значну військову силу РФ біля кордонів України. На його думку, Москва має серйозні можливості для того, щоб здійснити військове вторгнення в українську державу.

Журналісти британської міжнародної ділової газети Financial Times написали про те, що спецслужби країн Заходу мають відомості, згідно з якими наразі фіксується серйозна небезпека військового вторгнення Росії в Україну. Такі відомості підтвердила і заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

Головнокомандувач збройними силами Великобританії Нік Картер припустив сценарій, за якого Росія і НАТО перейдуть до відкритого військового конфлікту. Причинами він назвав концентрацію російських військ біля кордонів України та міграційну кризу на кордоні Білорусі та Польщі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти