Кабмін ввів мораторій на виконання зобов'язань перед Росією і пов'язаними з РФ особами

5 березня 2022, 15:45
Уряд прийняв постанову для забезпечення захисту національних інтересів за майбутніми позовами держави України у зв'язку з військовою агресією Росії.
Кабмін ввів мораторій на виконання зобов'язань перед Росією і пов'язаними з РФ особами

Кабінет Міністрів України запровадив мораторій на виконання зобов'язань перед Росією і пов'язаними з нею особами.

Згідно з постановою №187 від 3 березня, Уряд для забезпечення захисту національних інтересів за майбутніми позовами держави України у зв'язку з військовою агресією Росії встановив заборону на виконання, у тому числі в примусовому порядку, грошових та інших зобов'язань, кредиторами (стягувачами) за якими є РФ або пов'язані з державою-агресором особи, пише Інтерфакс.

Зокрема:

  • громадяни Російської Федерації;
  • юридичні особи, створені та зареєстровані відповідно до законодавства РФ;
  • юридичні особи, створені та зареєстровані відповідно до законодавства України, кінцевим бенефіціарним власником, членом або учасником (акціонером), які мають частку в статутному капіталі 10 і більше відсотків, якою є РФ, громадянин РФ або юридична особа, створена і зареєстрована відповідно до законодавства РФ.

"Зазначене обмеження не застосовується до громадян Російської Федерації, які проживають на території України на законних підставах, та юридичних осіб, утворених і зареєстрованих відповідно до законодавства України, кінцевим бенефіціарним власником, членом або учасником (акціонером) яких є виключно громадяни Російської Федерації, які проживають на території України на законних підставах або виключно громадяни України та громадяни Російської Федерації, які проживають на території України на законних підставах", - сказано в документі.

Крім того, мораторій діє на відчуження, передачу в заставу, будь-які інші дії, які повинні або можуть спричинити відчуження нерухомого майна, цінних паперів, корпоративних прав, транспортних засобів, повітряних і морських суден, суден внутрішнього плавання особами, пов'язаними з державою-агресором, крім безкоштовного відчуження на користь держави України.

Також заборона поширюється на відчуження, передачу в заставу, будь-які інші дії, які повинні або можуть спричинити відчуження нерухомого майна, цінних паперів, корпоративних прав, транспортних засобів, повітряних і морських суден, суден внутрішнього плавання на користь осіб, пов'язаних з державою-агресором, або на користь Російської Федерації.

Разом з цим уряд встановив, що: угоди (у тому числі довіреності), укладені з порушенням мораторію, визначеного пунктом 1 цієї постанови, у тому числі якщо ними передбачається відповідне відчуження в майбутньому, є нікчемними; нотаріальне посвідчення угод, що порушують мораторій, забороняється.

Постанова набирає чинності з дня її опублікування та діє до набрання чинності Законом про врегулювання відносин за участю осіб, пов'язаних з державою-агресором, але не більше одного місяця з дня припинення або скасування воєнного стану.

Нагадаємо, секретар РНБО Олексій Данилов заявив, що російські окупаційні війська перейшли до відкритої тактики терору. Вони наносять точкові удари по цивільному населенню і критичній інфраструктурі країни.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти