Місцеві вибори стануть початком проблем для Зеленського

25 жовтня 2020, 20:25
Дуже низька явка деформує результати, що створить для чинної влади неприємності на місцях.
Зеленський
Зеленському варто після виборів готуватися до майбутніх проблем / УНІАН

Головна особливість цих виборів - дуже низька явка. Вона деформує результати, що погано для парламентських партій і для влади, які розраховують на виборця як на останній варіант і дуже добре для місцевих еліт різного роду - кланів і махінаторів, які мають зв'язки, адмінресурс на місцях і з легкістю мобілізують своїх людей. Також на явку вплинув і COVID-19 - з ним раніше ми ніколи не стикалися і він також її істотно знизив.

Ще один нюанс - складна виборча система. Вона показує всі свої недоліки, тому, імовірно, буде багато зіпсованих бюлетенів і буде дуже складний підрахунок голосів, що створить безліч конфліктів на рівні виборчих комісій. Тому я не здивуюся, якщо голоси рахуватимуть протягом усього наступного тижня.

В організаційному плані ці місцеві вибори проводяться гірше за всі попередні. У зв'язку з цим присутня погана координація ЦВК з регіональними, окружними виборчими комісіями, через що інформацію по явці не можуть подати швидко і об'єктивно.

відео дня

Що стосується результатів, то у Дніпрі у другий тур з Борисом Філатовим може вийти Загід Краснов, у Харкові, разом із Геннадієм Кернесом, Олександр Фельдман або Юлія Світлична, у Києві найбільші шанси на другий тур з Кличком у Олександра Попова, у Львові у Олега Синютки та Андрія Садового шанси практично рівні - 50 на 50, оскільки особисто Петро Порошенко, чию політсилу представляє Синютка, направляє багато ресурсів на Львів, бо для нього важливо там "закріпитися" і взяти місто під контроль.

читайте такожУ слузі народу уточнили, коли чекати перших результатів виборів в УкраїніОднак це вже не так і важливо, тому що по великих містах, швидше за все, глобально нічого не зміниться - вибори, за винятком Львова, де ситуація неоднозначна, з вагомим відривом виграють колишні мери. Тому, хто б не вийшов з ними у другий тур, у них немає шансів на перемогу, навіть гіпотетичних.

Слуга народу програє вибори, однак, кажучи об'єктивно, їм вдасться провести ключові фракції в місцеві та обласні ради і стати одним з ядер, навколо яких будуть формуватися коаліції. Вони можуть претендувати на роль рівноправного партнера регіональних еліт, але це не ті позиції, на які розраховувала влада - залежно від регіону, частка їх фракції можуть скласти від 10 до 30%. Також буде ряд регіонів, як наприклад, Вінницька область і ряд міст на Західній Україні, де Слуга народу і зовсім може опинитися в опозиції.

В цілому такі результати загрожують початком складного часу для Зеленського і майбутнє голосування за держбюджет стане ключовим індикатором для його подальших дій, бо йому будуть викручувати руки не тільки олігархи, а й однопартійці.

Анатолій Октисюк, політичний експерт аналітичного центру DemocracyHouse, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти