Гібридний договорняк: чому Росія знімає санкції з українських компаній

16 жовтня 2020, 08:37
Якщо Зеленський наважиться на створення "гібриду" спільно з Путіним, це стане безповоротним кроком для України.
Путін, Зеленський
Росія, знімаючи санкції з українських підприємств, розраховує отримати натомість зону вільної торгівлі на Донбасі / УНІАН

Рішення президента Російської Федерації Володимира Путіна про зняття санкцій з кількох українських підприємств пов'язане з другим питанням опитування, яке має намір провести Володимир Зеленський на виборчих дільницях у день виборів – про створення зони вільної торгівлі на Донбасі.

Все це – результат таємних домовленостей між Путіним і Зеленським: зняття санкцій із деяких українських підприємств в обмін на створення ЗВТ на Донбасі. Тож, простіше кажучи, вони домовилися "порішати".

Невипадково російська влада прийняла рішення про зняття санкцій під вибори в Україні. Це робиться для того, щоб поліпшити імідж і підняти рейтинг партії Слуга народу і самого президента Зеленського.

відео дня

Це "слугам" вкрай необхідно, адже партії як такої не існує: у них немає ні місцевих осередків, ні партійної сітки. Вони набрали людей у партію, як на кастингу, запустивши їх у політику – так було і на парламентських виборах, так відбувається і на виборах до місцевих рад. Фактично ми вкотре голосуємо за імідж президента. А Зеленський напередодні виборів здійснив турне країною. Його козирем є перемир'я, яке встановилося на Донбасі з 27 липня, хоча знасправді тривають обстріли. Але, як основний подарунок, електорату хочуть піднести вирішення питання по Донбасу. І частиною цього рішення їм бачиться створення зони вільної торгівлі на Донбасі спільно з Російською Федерацією.

А що передбачатиме така зона? Це буде безмитна зона, де всі там будуть керувати і всі там будуть торгувати.

Ось вам "гібридний договорнячок" по Донбасу: мир же є, а якою ціною – Зеленський цього ніколи не уточнював.

читайте такожУкраїна ніколи не поверне Крим і Донбас тим шляхом, про який мрієВже названі деякі українські підприємства, з яких Росія має намір зняти санкції. Щоб зрозуміти, чому саме цих підприємств більше не стосуватимуться обмеження Москви, потрібно покопатися в бенефіціарах цих компаній. Не виключаю, що, по-перше, цілком можна вийти на людей, пов'язаних із Росією, а, по-друге, ці компанії можуть виявитися афілійованими з нинішнім керівництвом України.

Росія назвала своє рішення про скасування санкцій "жестом доброї волі" – мовляв, ми з вами по-хорошому, і ви з нами тепер так само давайте. Однак питання полягатиме в тому, чия буде юрисдикція в цій зоні вільної торгівлі, хто буде тримати на балансі цю ЗВТ, і які повноваження матиме ця зона вільної торгівлі як адміністративна одиниця у складі України. А тут знову-таки виникає питання "особливого статусу" Донбасу…

Таким чином, Єрмак підводить Зеленського до безповоротного рішення. Адже те саме встановлення "всеосяжного припинення вогню" теж було безповоротним рішенням, оскільки тепер не можна ні під яким соусом зробити крок назад і переграти ситуацію. І тепер Єрмак підводить президента до чергового такого рішення – створити "гібрид" спільно з Росією.

читайте такожПовернення Донбасу - найбільша українська колективна ілюзіяА наступним кроком нам запропонують на підставі зони вільної торгівлі на Донбасі широкомасштабну дружбу і співпрацю з Російською Федерацією. Як говорив відомий герой Михайла Галустяна в серіалі, відповідаючи на питання, що з ним робити: "Зрозуміти і пробачити!". Ось і Росія скаже нам: "Зрозумійте нас і вибачте. Ми – вам 20 тисяч небіжчиків видали на-гора, але ви нас зрозумійте і вибачте".

У Росії заявили, що після скасування ними санкцій проти низки українських підприємств розраховують на аналогічний крок із боку України. От тільки якщо Україна зробить все те, про що сказано вище, це буде не зовсім рівноцінний обмін. Але для Російської Федерації це типова поведінка: вони роблять нам знижку на копійку, а ми повинні зробити – на рубль. Росія так діє завжди. Так, вона віддала нам полонених, незаконно утримуваних громадян України, але за це вимагає змінити українську Конституцію. Хіба це рівноцінний обмін?

На реальні поступки Росія йде тільки тоді, коли боїться і відчуває силу противника.

Олег Жданов, військовий експерт, полковник запасу, спеціально для Главвреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти