Економічна катастрофа: піраміда з боргових зобов'язань України впаде, а за нею і курс гривні

17 травня 2021, 11:23
Обвал фінансової піраміди з боргових зобов'язань уряду неминучий. Основні проблеми чекатимуть Україну вже наступного року.
гривня
Суслов дав невтішний прогноз щодо перспектив української економіки / УНІАН

Всупереч очікуванням і всупереч тому, що за прогнозом, закладеним в розрахунках бюджету, до кінця року курс гривні досягне 29 гривень за долар, раптом почався відкат. І на сьогодні всі українські валютники - і банківські, і ті, що працюють в бізнесі - перебувають в деякому подиві від того, що реально відбувається.

По-перше, в Україні важке становище з бюджетом. Для того щоб забезпечити наповнення бюджету, збільшується запозичення грошей, в тому числі і у нерезидентів. За рік (з квітня минулого року і до квітня цього року) приріст обсягу випущених цінних паперів уряду для фінансування дефіциту бюджету в перерахунку на долари становить близько 5 млрд доларів. А загальний обсяг випущених ОВДП досяг майже 36 млрд доларів. Це-величезна сума! Це більше, ніж ми отримуємо від МВФ або ще від когось. У ці цінні папери вкладаються приватні інвестори, в тому числі іноземці, і їм потім ще й доводиться виплачувати за рахунок українського бюджету високі відсотки, одні з найвищих у світі.

...Буде і незабезпечена емісія гривні, і її глибока девальвація, і стрибок інфляції, і важка бюджетна криза. А слідом за цим-і важка соціально-політична криза.

відео дня

читайте такожЕксперт спрогнозував, як підскочить курс долара до гривніПотенційно тут закладена величезна загроза для української економіки. Але поки іноземці купують ОГВЗ, йде значний приплив валюти в країну, який стримує падіння курсу гривні. Крім того, в будівництво фінансової піраміди з боргових зобов'язань уряду активно включилися і українські банки, для яких вигідніше купувати високоприбуткові і безризикові боргові зобов'язання уряду, ніж кредитувати реальний сектор економіки.

Сьогодні помилковою політикою уряду закладається майбутній практично неминучий обвал фінансової піраміди з боргових зобов'язань уряду, який відбудеться, коли нерезиденти припинять купувати нові ОГВЗ, а українські банки, передчуваючи цей обвал, теж почнуть позбавлятися від ОГВЗ. Ось тоді буде і незабезпечена емісія гривні, і її глибока девальвація, і стрибок інфляції, і важка бюджетна криза. А слідом за цим-і важка соціально-політична криза.

Поки падіння курсу гривні також стримується зростанням цін на світових ринках на українські сировинні товари. Але це-питання кон'юнктури. Цикл зростання цін на сировину майже завжди змінюється циклами їх зниження.

До речі, частково зростання цін на ту ж соняшникову олію всередині країни пов'язане зі зростанням цін на соняшникову олію на світових ринках. Якщо продукція дорожче купується за кордоном, є попит, виробники, природно, підвищують ціни і всередині країни.

читайте такожЕксперти розповіли, чи злетить курс долара до 31 гривні

В цілому, основні проблеми будуть чекати Україну вже в наступному році. Поки ж курс 29 гривень за долар до кінця року в цій ситуації вважаю цілком реальним.

Віктор Суслов, Заслужений економіст України, екс-міністр економіки України, спеціально для головреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти