Влада провалила вакцинацію і тепер намагається зняти з себе провину

17 лютого 2021, 10:24
Затримка з вакцинацією, яка через чвари НАБУ і МОЗ може розтягнутися на кілька місяців, може коштувати Україні життями 5-20% українців з групи ризику.
Затримка з постачанням вакцин може розтягнутися на місяці / Reuters
Затримка з постачанням вакцин може розтягнутися на місяці / Reuters

Вакцинація проти COVID-19 в Україні могла б розпочатись ще у кінці січня. Бо угода з китайською компанією Sinovac на поставку вакцини була підписана вчасно. І за її умовами протягом 30 днів з моменту схвалення в низці країн (а це відбулось 13 і 18 січня) планувалася поставка. Тому проблем не мало б бути. Однак, за різними інсайдами, уряд могли просити розпочати вакцинацію не з китайської вакцини, а з Pfizer, оскільки це – дружній геополітичний жест. Та далі у гру включилися внутрішні гравці, що, зрештою, призвело до затримки.

Так, ДП "Медичні закупівлі" почали грати некомандно до уряду. Це підприємство представляє дуже важливий для держави інститут незалежної закупівельної агенції. Однак брати участь в політичних іграх, розголошувати комерційну таємницю з непроведених угод – це фактично створити Україні негативний імідж у спілкуванні з іноземними фармацевтичними компаніями.

У світі зараз "ринок продавця", а не "ринок покупця". Потрібно розуміти потреби партнерів – для фармкомпаній розголос деталей своїх контрактів і цін дорівнює вбивству їх бізнесу в сотнях країн. Україна не настільки великий замовник, щоб фармкомпанії погодились через сварки наших чиновників втрачати прибутки значно більших замовників. Тому в нас такі проблеми з перемовинами, і через цей скандал буде ще важче.

відео дня

читайте такожСтепанов різко відреагував на розслідування НАБУ через закупівлю COVID-вакцинСправа НАБУ продовжує історію боротьби ДП "МЗУ" за автономію. Незрозуміло, чи це особисті амбіції її керівника, чи ставка на безроздільний контроль над ресурсами. Судячи з заяв голови Медзакупівель, Арсена Жумаділова, головною причиною відкриття справи стала ціна вакцини на 1 долар вища, ніж лунала у перемовинах. Однак експертному середовищу поки не зрозуміле підгрунтя для таких оцінок. Адже слова на перемовинах - це не об’єктивні речі, це не контракт. Тим паче, що ціна комерційної поставки суттєво залежить від умов постачання.

Є міжнародні правила Інкотермс і згідно них бувають зовсім різні формати цін. Наприклад, ціна у дверях виробника в Китаї буде безумовно нижчою, ніж у дверях літака в аеропорту Бориспіль чи на складі МОЗ. Так само можуть впливати на ціну і умови оплати, адже загальновідомо - якщо кошти йдуть напряму до КНР, то це буде дешевше. Однак і вплинути на повернення коштів у разі скасування контракту Уряду буде досить важко. І таких варіантів безліч, а уся ця ситуація з порівнянням реальної ціни з можливою при попередніх розмовах - не настільки проста, як її подають ображені сторони.

Більше того, за цими розмовами про гроші ми виплескуємо дитину разом з водою. Ця закупівля важлива не для того, щоб той чи інший чиновник хизувався математикою, а для збереження життів вразливих категорій населення. Держава Ізраїль не соромиться повідомляти, що вони переплатили за своїми контрактами заради отримання великих партій вакцини якомога раніше, у кінці 2020 року. А в нас НАБУ не соромиться ставити під загрозу вакцинальну кампанію всієї нації.

Зараз є ризик, що на аналіз і перемовини зі сторонами піде кілька місяців. В нас ніколи такі розслідування не бувають швидкими. І який би не був результат з боку покарання чиновників, для громадян він буде один – 5-20% смертей невакцинованих людей з групи ризику, які за ці місяці розслідування зустріли інфекцію.

Тому наразі процес початку вакцинації може затриматися, щонайменше на тиждень, адже увесь цей час будуть іти консультації Офісу президента з міжнародними партнерами про те, як отримати китайську вакцину, яка, по суті, була єдиним, що ми мали свого, тобто незалежного від інших дарувальників. Але оскільки китайський виробник, скоріше за все, вже перепродав цю партію вакцин, зарезервованих для України, іншій країні, то тиждень затримки може цілком розтягнутися на кілька місяців. А це, у свою чергу, робить нас залежними від того, чи подарують нам вакцину Pfizer та що буде з контрактом на AstraZeneca. З останнім, до речі, не все поки зрозуміло бо, нагадаю, спочатку вакцину цього виробника нам обіцяли як допомогу за глобальною ініціативою COVAX, а тепер ми її купуємо.

Вадим Арістов, стратег, інфекціоніст, консультант з управління змінами, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти